Tgrt Haber
31 Mart 2023 10:15 - Güncelleme : 31 Mart 2023 12:59

Çıtır çıtır baklavanın sırrı çözüldü: 40 kat Antep baklavası bu yöntemle evde çok kolay!

Türk mutfağı denince akla ilk gelen lezzet, şüphesiz baklava oluyor. Baklavanın anavatanı Gaziantep ise bu muhteşem tadın merkezi olarak kabul ediliyor. En iyi baklavalara ev sahipliği yapan Gaziantepli ustalar, çıtır çıtır yapılan baklavanın sırrını açıkladı. İşte püf noktalarına uyarak evde de hazırlayabileceğiniz Antep baklavası tarifi…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Çıtır çıtır baklavanın sırrı çözüldü: 40 kat Antep baklavası bu yöntemle evde çok kolay!
tarif,baklava,baklava tarifi,antep baklavası,çıtır baklava

İlk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı’nın mutfağında pişirilen baklava, Fatih Sultan Mehmet döneminde ortaya çıktı. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi’nin notları arasında yer alıyor. Geleneksel Türk tatlısı olarak dünyada ün salan baklava, birçok ülkeye Türkiye’den gidiyor. Baklavanın merkezi ise baklavaya en çok yakışan fıstıkların yetiştiği Gaziantep.” Nasıl yaparsak yapalım Antep baklavasının yerini tutmuyor” diyorsanız, bir de ustaların tarifini deneyin. Baklavanın en zorlanılan bölümü çıtır çıtır olması için bu püf noktasıyla harika bir Antep baklavası yapabilirsiniz.

ANTEP BAKLAVASI TARİFİ

2 yumurta

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 fiske tuz

4-5 su bardağı un

250 gr. buğday nişastası (açmak için)

Üzeri için: 250 gr. eritilmiş tereyağı

İçi için: 3 su bardağı kırılmış Antep fıstığı

Şerbeti için: 4 bardak şeker, 5 bardak su, 1 tatlı kaşığı limon suyu

Çıtır çıtır baklavanın sırrı çözüldü: 40 kat Antep baklavası bu yöntemle evde çok kolay!

YAPILIŞI

Yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve süt derin bir kaba konularak çırpılır. Üzerine bir fiske tuz eklenir ardından un elenerek azar azar ilave edilir, unla birlikte kabartma tozu da eklenir ve ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Bu hamurdan küçük küçük 40 beze çıkarılır. Bu bezelerin üzeri temiz bir bezle örtülür ve yarım saat dinlendirilir. Sonrasında 10 adet beze, nişastayla tabak büyüklüğünde açılarak üst üste dizilir. Açılan bu onlu bezelerden tepsi büyüklüğünde bir yufka açılır ve tepsinin en altına yayılır. Üzerine kırılmış Antep fıstıkları eşit olarak dağıtılır. Aynı şekilde kalan bezeler de 10 adet tabak büyüklüğünde açılır sonrasında onlu bezelerden bir yufka daha açılarak tepsiye üst üste aralarına Antep fıstıkları yayılır. Son onlu beze açılıp tepsinin en üstüne yayıldıktan sonra baklavalar dilimlenir.

Dilimlenen baklavanın üzerine eritilmiş tereyağı eşit olarak dökülür. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Pişirme işleminden sonra baklavanızın çıtır olmasını istiyorsanız baklavayı soğutmanız gerekmektedir. Ardından şeker, su ve limon suyu ekleyerek birkaç dakika kaynattığınız sıcak şerbeti de soğutulmuş baklavanın üzerine dökmeniz gerekmektedir.

Ancak baklavayı yumuşak tercih ediyorsanız şerbeti, baklavayı pişirmeden önce ocağa almalı ve baklava fırından çıkar çıkmaz ılınmış şerbetle buluşturmalısınız.

Çıtır çıtır baklavanın sırrı çözüldü: 40 kat Antep baklavası bu yöntemle evde çok kolay!

ÇITIR BAKLAVANIN PÜF NOKTASI

Baklavanın çıtır yahut yumuşak olması, tamamen şerbetin ve baklavanın ısısıyla ilgilidir. Bazı kişiler yumuşak ev baklavasını tercih ederken bazısı ise çıtır çıtır baklava ister. Bunun için şerbet iki ayrı ısıda dökülmelidir. Yumuşak baklava için baklava sıcak, şerbet ılık olmalı, çıtır baklava için baklava soğuk şerbet sıcak olmalıdır. Bir diğer önemli ayrıntı ise şerbeti dökülen baklavanın üzeri bir tepsiyle kapatılarak bir gece bekletilmelidir. Böylece baklava şerbetini tam olarak çekmiş ve kıvamını almış olacaktır.

Çeşitli tarifler ve Ramazan sofraları için buraya tıklayabilirsiniz!

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Asuman Şengün çok güzel bir tarif teşekkürler 26 Nisan 2023 02:26

Çok güzel istediğim tarif teşekkürler Emeğinize sağlık ustaların ellerine sağlık

elmacı31 Mart 2023 13:00

Süper yaa tarif için teşekkürler

Sonraki Haber Yükleniyor...