Tgrt Haber
11 Ağustos 2023 15:56 - Güncelleme : 11 Ağustos 2023 16:44

Çaycıların sır gibi sakladığı tarif: Çay ocağındaki tavşan kanı çay meğer bu yöntemle demleniyormuş!

Günde en az 3 kere severek tüketilen milli içeceğimiz çayı, birçoğumuz doğru yöntemle demleyemiyoruz. Özellikle çaycıların, çayın eşsiz lezzeti için uyguladığı birkaç püf noktasını sizlerle paylaşıyoruz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Çaycıların sır gibi sakladığı tarif: Çay ocağındaki tavşan kanı çay meğer bu yöntemle demleniyormuş!
çay,tarifi

Türkiye’nin 81 ilinde her öğün tüketilen çay, bizi dünyanın en çok çay tüketen toplumu yapıyor. Ancak yıllardır mutfaklarda demlenen çayın yanlış yöntemle demlendiği ortaya çıktı. Buna göre ödüllü bir çay demleme taktiği olan "Önce su, sonra çay" yönteminin, çayı çok daha lezzetli yaptığı belirtildi.

EN İYİ ÇAY DEMLEME TEKNİKLERİ

Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip öyle çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar.

Çay demlenirken önce çay, ardından kaynamış suyun konulması sık yapılan hatadır. Çünkü bu sayede çay demlenmiş değil, haşlanmış oluyor. Önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse böylece demleme işlemi gerçekleşmiş olur.

Çaycıların sır gibi sakladığı tarif: Çay ocağındaki tavşan kanı çay meğer bu yöntemle demleniyormuş!

SUYU ÜSTTEN DÖKÜN

Çay demlerken bir diğer pratik nokta ise suyun demliğe eklenme şekli. Eğer suyu kenardan dökerseniz oksijenin kaybolmasına neden olabilirsiniz. Ancak suyu yukarıdan döktüğünüz zaman, kaybettiği oksijeni geri kazanır ve çayınız daha lezzetli bir hal alır.

PORSELEN YA DA CAM DEMLİK TERCİH EDİN

Çay yaprağına ve aromasını bırakma süresine göre sıcaklık ve bekleme değerlerinin yanı sıra demleme işleminin yapıldığı kap da önem taşır. Bazı bitkiler porselen bazıları cam bazıları da kendilerine özel üretilmiş çeşitli demliklerin kullanımı ile en lezzetli halini alır. Geleneksel Türk tipi çay demleme yönteminde metal yerine porselen ya da cam demlikler önerilir. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Turhan11 Ağustos 2023 19:15

Verdiğiniz dizilerinin teşekkürler

Sonraki Haber Yükleniyor...