Tgrt Haber
05 Mart 2022 15:02 - Güncelleme : 05 Mart 2022 15:06

Bursa'ya özgü süt helvası nasıl yapılır? Evde pratik süt helvası tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

Bursa'nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan süt helvasının tarifi, merak edilenler arasında yerini aldı. Az malzeme ile oldukça lezzetli ve pratik bir tatlı yapmak isteyenler, süt helvasının inceliklerini ve yapılışını araştırmaya başladı. Peki, Bursa usulü süt helvası nasıl yapılır, malzemeleri nedir? Borcamda, güveçte, tam kıvamında süt helvası tarifi!

Bursa'ya özgü süt helvası tarifi...
Bursa'ya özgü süt helvası tarifi...

Süt helvasının tarifi, evde hızlı ve pratik bir tatlı yapmak isteyenler için ilk sırada yer alıyor! Hem farklı bir lezzet hem de yöresel bir tat keşfetmek için sütlü tatlı tarifi arayanlar Bursa'nın meşhur lezzeti süt helvasının nasıl yapıldığını araştırıyor. Görünüşü ile fırında sütlacı andıran, yapılışı ile kazandibini anımsatan, tadı ile bambaşka bir lezzete götüren süt helvasının incelikleri haberimizde...

Bursa'ya özgü süt helvası nasıl yapılır? Evde pratik süt helvası tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

SÜT HELVASI NEDİR?

Kazandibinin atası olarak bilinen süt helvası, aslında kazandibinin yarım bırakılmış halidir. Süt helvasının usulü uzun süre pişirilmesidir. Unun uzun süre kavrulması burada önemli bir yer tutmaktadır. Süt helvasının püf noktası, kıvamının helva kaşıktan akmayacak kadar katı, çatal ile yenemeyecek kadar da akışkan olmasında saklıdır.

Süt helvası 3 aşamada pişirilmektedir. Yarım saatten oluşan aşamalar tamamlandıktan sonra, helva yaklaşık bir buçuk saatte pişirilmiş olur. Eskiden yalnızca Bursa'da değil tüm Anadolu'da pişen süt helvası, zamanla unutulsa da; Bursa'daki esnaf lokantalarında servis edilmeye devam etmiştir. Süt helvası günümüzde yalnızca Bursa'da pişirildiği için "Bursa Helvası" olarak da bilinmektedir. 

Bursa'ya özgü süt helvası nasıl yapılır? Evde pratik süt helvası tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

SÜT HELVASI TARİFİ (BURSA HELVASI)

  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 litre süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker (çok tatlı seviyorsanız 2 bardağa yakın da kullanabilirsiniz)
  • 1 paket vanilya

Bursa'ya özgü süt helvası nasıl yapılır? Evde pratik süt helvası tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

SÜT HELVASI NASIL YAPILIR?

  • Sütün yarısını tencereye alın ve üzerine şeker ekliyin. Sütün içindeki şeker eriyene kadar ocakta karıştırmaya devam edin. Kaynamasına gerek yok sadece şekerleri eritin ve ocaktan alın. 
  • Kalan sütü ve yumurta sarısını da üzerine ekleyerek iyice çırpın ve soğumaya bırakın. 
  • Tereyağını tavaya alıp eridikten sonra unu ekleyin, hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Daha sonra  kavurduğunuz unu yavaş yavaş sütün içine ekleyin, bir yandan da karıştırarak koyulaşıp kıvam alana kadar pişirin.
  • Kıvama geldikten sonra üzerine vanilyayı ekleyip ocaktan alın. 
  • Minik borcama helvayı dökün ya da toprak kasenin içine alın. 
  • Fırının ısısını sadece üst kısma verin, yani üstten ısıtın ve  200 derecede 20 dakika boyunca üzeri kızarana kadar pişirin. Eğer fırınınız sıcaksa 15-20 dakika; değilse 30-35 dakika kadar pişirmeye devam edin. 

Bursa'ya özgü süt helvası nasıl yapılır? Evde pratik süt helvası tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

SÜT HELVASINI KIZARTMANIN PÜF NOKTASI NEDİR?

  • Helvayı kabı ile birlikte fırın tepsinine yerleştirdikten sonra, kapları fırın tepsisine oturtun ve su dökerek fırına sürün. Böylece tatlınızın alt kısımları ısı almayacak ve yalnızca üzeri kızaracaktır.
  • Süt helvasını unun kokusu çıkana kadar kavurun. Gereğinden fazla kavrursanız un kokusu baskın olacaktır, buna dikkat edin. 
  • Süt helvasında kullanılan sütün sıcak olmaması da önemlidir, kavrulan un sıcak süt ile buluşur ise topaklanacağından sütü mümkün olduğunca soğuk kullanın. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...