Tgrt Haber
26 Ocak 2015 17:13

Putin'den Ukrayna açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da yaşanan çatışmalarla ilgili konuştu. Putin, 'Ukrayna ordusu aslında yabancı bir lejyon' ifadelerini kullandı.

Putin'den Ukrayna açıklaması
putin, ukrayna, nato,

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun, Rusya’yı caydırma amacını taşıyan bir NATO lejyonu olduğunu ifade etti. Başkan Putin, “Aslında bu bir ordu değil, bir yabancı lejyon. Yaşananlara baktığımızda, Ukrayna’nın ulusal çıkarlarını gütmeyen yabancı bir NATO lejyonu ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz” dedi. Sputnik'te yer alan habere göre Putin, “Gorniy” Ulusal Maden-Hammadde Üniversitesi öğrencileriyle görüşmede, şöyle konuştu: “İfade ettiklerinden tamamen farklı amaçları var. Bunların başında, Rusya’yı caydırma hedefi geliyor. Bu, kesinlikle Ukrayna halkının ulusal çıkarları ile örtüşmemektedir."
'YEM OLARAK GÖNDERİLİYORLAR'
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askerlik çağında olan Ukrayna vatandaşlarının Rusya’da bulunma süresinin uzatılabileceğini söyledi. Putin, “Birçok kişi, seferberlikten kaçarak Rusya’ya gelmeye çalışıyor ve bir süre burada kalıp beklemeyi tercih ediyor. Doğru yapıyorlar. Çünkü cepheye, kurşunların altına, toplara yem olarak gönderiliyorlar” dedi. Öte yandan, Ukrayna vatandaşlarının Rusya’da bulunma sürelerinin kanunen sınırlı olduğunu hatırlatan Devlet Başkanı, şöyle konuştu: “Yeni kanuna göre Ukrayna vatandaşları, Rusya’da 30 günden fazla bulunamaz. Onlar dönüyor, yakalanıp tekrar cepheye, kurşunların altına gönderiyorlar. Bu nedenle kanunda değişiklikler yapacağız." Putin, “Kanun çerçevesi içinde, öncelikle askerlik çağında olanlar olmak üzere belirli vatandaş kategorileri için süreleri uzatabiliriz” diye vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas üniversite öğrencilerine destek sisteminin etraflıca düşünülmesi gerektiği görüşünde. Rusya lideri, bu konunun insani nitelik taşıdığını kaydetti. Saint-Petersburglu öğrencilerden biri, Madencilik Üniversitesi’nin her zaman Donetsk Ulusal Teknik Üniversitesi ile yakın işbirliği yaptığını ancak silahlı çatışmalar nedeniyle bu üniversitede eğitimin ciddi şekilde aksadığını söyledi. Genç kadın, Donetskli öğrenci arkadaşlarının desteklenmesi için olası yolları sordu.

Başkan Putin bunun üzerine, “Evet, onlara yardım etmeliyiz. Rektörle konuşmamız gerekiyor. Uzaktan eğitim yöntemi kullanılabilir, staj için buraya davet edilebilirler… Destek sisteminin etraflıca düşünülmesi gerekir” yanıtını verdi.

Madencilik Üniversitesi Rektörü Vladimir Litvinenko, üniversitenin en az bir dönem için bine kadar öğrenci kabul edebileceğini belirtti. Ayrıca Novoçerkassk Politeknik Üniversitesi’nin de aynı olanağa sahip olduğunu belirtti. Litvinenko, konunun Eğitim Bakanlığı ve hükümetle görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Putin ise “Onlarla mutlaka konuşacağım” sözünü verdi.

Rusya lideri, geçen yıl Ukraynalı gençlere Rusya’nın 18 üniversitesinde ek kontenjanlar açıldığını hatırlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...