Tgrt Haber
05 Şubat 2024 09:35 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 09:36

Donald Trump'tan İsrail'le İran gerilimini artıracak itiraf

ABD ve İran arasındaki gerilim tırmanırken eski ABD Başkanı Donald Trump'tan Orta Doğu'da yükselen ateşi körükleyecek bir açıklama geldi. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Fox News
Donald Trump'tan İsrail'le İran gerilimini artıracak itiraf
,israil,iran,binyamin netanyahu,

İsrail-Hamas savaşıyla beraber Orta Doğu'da yükselen ateş, İran destekli grupların saldırılarıyla körüklendi. ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'tan da gerilimi artıracak bir açıklama geldi. Trump, Fox News'e yaptığı açıklamalarında İsrail'in, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü operasyon planının bir parçası olduğunu fakat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun operasyona 2 gün kala vazgeçtiğini söyledi.

Donald Trump'tan İsrail'le İran gerilimini artıracak itiraf - 1. Resim

Kasım Süleymani'ye düzenlenecek operasyonda uzun süre Netanyahu ile beraber çalıştıklarını söyleyen Trump, İsrail'in operasyonun önemli bir parçası olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

"Süleymani'yi indirdiğimizde İsrail'in bunu bizimle beraber yapıyor olması gerekiyordu. Saldırıdan iki gün önce 'Bunu yapamayız' dediler. Sonra kendi generalimize dönüp 'Bunu biz yapabilir miyiz?' dedim. 'Evet yapabiliriz efendim, size kalmış' dedi. 'O zaman yapalım' dedim."

KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLÜMÜ

ABD, 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in konvoyuna MQ-9 olarak adlandırılan SİHA ile hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda her iki komutanla Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Süleymani'yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini duyurmuştu.

Donald Trump'tan İsrail'le İran gerilimini artıracak itiraf - 2. Resim

Bunun ardından İran da 8 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki iki üssünü balistik füzelerle vurmuştu. Saldırıda ABD askerlerinden ölen olmamış ancak daha sonra 109 askerin saldırı sırasında travmatik beyin hasarına uğradığı açıklanmıştı. 

İran yargısı, "Kasım Süleymani ve çevresine karşı terör eylemleri gerçekleştirmek, terörizmi teşvik ve temel insan haklarını ihlal" gibi suçlamalar nedeniyle Trump dahil 73 ABD'li hakkında 27 Eylül'de iddianame hazırlandığını duyurmuştu.

Kaynak: Fox News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...