Tgrt Haber
18 Eylül 2018 20:10

Erdoğan ve Putin'e BM'den teşekkür

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye ve Rusya'nın İdlib'de ateşkesi korumak için vardığı mutabakata ilişkin, ''Başkan Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, kişisel olarak devreye girdikleri için teşekkür ediyorum. Bu toplantıdan çok önemli bir sonuç alındı'' dedi.

Erdoğan ve Putin'e BM'den teşekkür
erdoğan,,putin,

De Mistura, BM Güvenlik Konseyini Suriye'deki siyasi duruma ilişkin  bilgilendirdi.

Soçi Zirvesi'nde varılan İdlib mutabakatıyla hayatı tehlike altında  olan 3 milyon sivilin korunacağını belirten de Mistura, ''Başkan Putin ve Türkiye  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, kişisel olarak devreye girdikleri için teşekkür  ediyorum. Bu toplantıdan çok önemli bir sonuç alındı ve anlaşmanın hızla  uygulanmasını umut ediyoruz.'' diye konuştu.

İdlib'de krizin engellendiğine ancak endişe verici başka askeri  operasyonların yaşandığına ve Suriye'de Rus uçağının düşürüldüğüne dikkati çeken  Staffan de Mistura, tüm taraflara, özellikle dramatik sonuçları olacak bir krizin  engellendiği bir zamanda gerginliği artıracak askeri faaliyetlerden kaçınılması  çağrısı yaptı.

De Mistura, ''BM, Soçi'nin Cenevre sürecini hızlandırmaya katkıda  bulunacağına inanıyor.'' ifadesini kullandı.

Anayasa Komitesinin oluşturulması için yürütülen istişarelerin kabul  gördüğünü ve komitenin 3'te 1'ini ''Suriye hükümet heyeti'', 3'te 1'ini ''geniş  katılımlı muhalifler'' ve geri kalanını ise ''Suriyeli uzmanlar, sivil toplum,  aşiret liderleri ve kadınların'' oluşturacağını söyleyen Staffan de Mistura, her  grubun 50 kişilik heyetlerden oluşacağını kaydetti.

Siyasi sürecin ve Suriye görüşmelerinin de başlaması gerektiğini  vurgulayan de Mistura, anlamlı bir siyasi süreç ve gerçek adımlar atılmadan  gerekli olan güvenin oluşmayacağını ve BM denetiminde Suriye'de seçim hazırlığına  da başlanması gerektiğini ifade etti.

"ABD SURİYE'NİN İNŞASI İÇİN PARA VERMEYECEK"

ABD'nin BM Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de BM Güvenlik  Konseyinde konuştu ve ülkesinin Konseyde eylül ayı dönem başkanı olması nedeniyle  oturumu da yönetti.

İdlib mutabakatına ilişkin değerlendirmede bulunan Jeffrey, ''Tüm  taraflara kalıcı bir ateşkes sağlamak ve Cenevre sürecini başlatmak için derhal  harekete geçmeleri çağrısı yapıyoruz.'' şeklinde konuştu. Rusya'ya yönelik eleştiriler de yönelten Jeffrey, Rusya'nın askeri  operasyonlardan sonra her şeyin eski haline döneceğine inandığını ve bu nedenle  de rejimin tanınmasını, ülkenin yeniden inşası için para ve mültecilere ev  sahipliği yapan Suriye'nin komşusu ülkelerden güvenlik garantileri olmadan  mültecileri geri göndermelerini istediğini belirtti.

Suriye'de rejimin 7 yıl boyunca işlediği suçların hiçbir uygar devlet  tarafından kabul görmeyeceğini kaydeden James Jeffey, ''Suriye'nin inşası için  kesinlikle yardım almayacaklar, özellikle de bizden.'' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...