Tgrt Haber
02 Haziran 2023 15:15 - Güncelleme : 02 Haziran 2023 15:36

Moldova'da Kosova diplomasisi! Sırbistan lideri de katıldı

Kosova'nın kuzeyindeki çatışmaların ardından Avrupa Birliği devreye girdi. Sırbistan Devlet Başkanı ile Kosova Cumhurbaşkanı Moldova'daki Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde bir araya geldi.

Moldova'da Kosova diplomasisi! Sırbistan lideri de katıldı
kosova,sırbistan

Sırbistan Devlet Başkanı ile Kosova Cumhurbaşkanı Moldova'da bir araya geldi. Kosova'daki tansiyonun düşürülmesi için Avrupa Birliği devreye girdi. İki lider, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde gerilime dair görüşlerini bildirdi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz devreye girdi. Avrupalı liderler, her iki liderle ayrı ayrı görüştü.

Avrupa Birliği, Kosova'daki yerel seçimlerin yenilenmesini ve önceki seçimi boykot eden Kosovalı Sırpların da katılımının sağlanmasını istedi. AB'nin talepleri arasında, Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği'nin kurulması için çalışmaların başlatılması da var. Borrell, "Bu şartların sağlanmaması, ilişkilerimizde ciddi sonuçlar doğuracaktır" ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN KURTİ: KARARIMDAN DÖNMEYECEĞİM

Sırbistan yönetimi, Kosovalı Sırpların boykot ettiği ve katılımın yüzde 2'de kaldığı seçimlerin geçersiz olduğunu iddia ediyor. Kosovalı yetkililer ise seçilen Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması konusunda ısrarcı.

Başbakan Albin Kurti, kararından geri dönmeyeceğini açıkladı.

Bölgede çatışmalar yatışmış olsa da gergin bekleyiş var. Hem Sırpların hem Arnavutların protestoları sürüyor. NATO, bölgedeki barış gücü askerlerinin sayısını artırdı. Barış gücü askerleri tel örgülerle çevrili belediye binalarının önünde nöbet tutuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...