Tgrt Haber
24 Kasım 2023 15:12 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 15:18

Portekiz ve Slovenya Dışişleri Bakanları, Ortadoğu ziyaretine başladı

Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ve Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Filistin, İsrail, Ürdün ve Mısır'ı kapsayan iki günlük resmi ziyaretlerine başladı.

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
Portekiz ve Slovenya Dışişleri Bakanları, Ortadoğu ziyaretine başladı
portekiz,,israil,hamas,filistin,gazze

Cravinho ve Fajon ilk olarak İsrail'de Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüştü. Portekiz resmi televizyonu RTP'ye açıklama yapan Cravinho, "Portekiz, Hamas'ın saldırılarına karşı İsrail ile tam dayanışma göstermiştir. Portekiz elbette ki İsrail'in vatandaşlarını ve toprağını koruma hakkını savunuyor. Ancak Gazze Şeridi'nde kesinlikle kabul edilemez seviyeye gelen sivil kayıplar yaşanmaktadır. Bu nedenle geçici olan insani ateşkesin devam etmesi gerekmektedir. Bu barışı inşa etmek için temel bir taş olmak zorundadır." dedi.

"Orantılı saldırı diye bir şeyin söz konusu olamayacağını, her insan hayatının kutsal olduğunu" ifade eden Portekiz Dışişleri Bakanı, "siyasi görüşmelerin, diplomasinin başlama zamanının geldiğini" savundu. Cravinho, "Askeri operasyona ihtiyaç duyulmasına rağmen yaşadığımız sorunların askeri çözümü olduğu yanılsamasına kapılmamalıyız. Tam tersine çözüm ancak politik olabilir ve artık bu çerçevede düşünmeye başlamanın zamanıdır." ifadelerini kullandı.

Cravinho, Gazze Şeridi'nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de Filistin'in parçası olması gerektiğini kaydetti. Portekiz ve Slovenya Dışişleri Bakanları, öğleden sonra Filistin yarın da Ürdün ve Mısır'da temaslarda bulunacak.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 229 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü. İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek.Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...