Tgrt Haber
26 Ekim 2023 07:31 - Güncelleme : 26 Ekim 2023 07:50

Venezuela seçimlerine hile soruşturması! Savcı 'Videolu kanıt var' dedi

Venezuela'da, ülkede 2024'ün ilk yarısında düzenlenmesi beklenen devlet başkanı seçimleri öncesi, "22 Ekim'de yapılan ön seçimlerin hileli olduğu" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Savcılık, elinde iddiaları ispatlayan videolar olduğunu duyurdu.

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
Venezuela seçimlerine hile soruşturması! Savcı 'Videolu kanıt var' dedi
venezuela,seçim

Venezuela siyaseti karıştı. Ülkede 2024'ün ilk yarısında düzenlenmesi öngörülen devlet başkanlığı seçimleri öncesi savcılık ön seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı.

KARA PARA ŞÜPHESİ VE BİNLERCE ŞİKAYET... 

İktidar partisinin iddialarını dikkate alan Başsavcı Tarek William Saab, yaptığı açıklamasda, 22 Ekim'deki ön seçimlerle ilgili çok sayıda suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek, "Orada gerçekleştirilen ve dolandırıcılığı gösteren videolar var, seçmenlerin iradesiyle alay ediliyor ve bununla ilgili binlerce şikayet aldık. Soruşturmaları yürütmek üzere 2 uzman savcıyı görevlendirdik" dedi.

Pazar günü yapılan seçimlerde en az 4 ayrı usulsüzlük saptadıklarını kaydeden Saab, seçime harcanan paranın kaynağının bilinmediğini ve bunun "kara para" şüphesine yol açtığını dile getirdi.

Saab, iddiaların açıklığa kavuşturulabilmesi adına Ulusal Birincil Komisyon (CNP) Başkanı Jesus Maria Casa ile başkan yardımcısı Mildred Camero ve diğer görevlilerin de tanık olarak dinleneceğini söyledi.

YASAKLI MACHADO AÇIK ARA KAZANMIŞTI

Ulusal Meclis (AN) Başkanı Jorge Rodriguez de 25 Ekim'deki açıklamasında, kullanılan oy sayısıyla tespit ettikleri rakamlar arasında çelişki olduğunu savunmuş, ön seçimlere hile karıştığını iddia etmişti.

Buna karşın ön seçimlerde herhangi bir usulsüzlük yapılmadığını söyleyen muhalefet adayı Maria Corina Machado ise iktidar partisi sempatizanlarının da sandığa katılım gösterdiğini ifade etmişti.

10 muhalif adayın katıldığı ön seçimde, hakkında 15 yıl siyasi yasak kararı bulunan Machado, sayılan oyların yüzde 92'sini almıştı.

Muhalif aday Machado'nun, ön seçimi kazanması halinde 2024'te yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine katılıp katılmayacağı, ilerleyen günlerde netleşecek kazanacak.

Venezuela Mali İşler Genel Müdürlüğü, Machado'yu, Venezuela'nın kamu etiğini, idari ahlakını, hukukun üstünlüğünü, barış ve egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 15 yıl siyasi yasakla cezalandırmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...