Tgrt Haber
25 Kasım 2023 17:42 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 17:58

İkinci konutun önü kapatılıyor! Yeni evde vergi yükü artacak

Evi varken krediyle yeni bir ev almak isteyenlere kötü haber geldi. Oturduğu ev dışında konut alacaklara ağır vergi yükü geliyor. 80 maddelik Torba Yasa’da yatırım amacıyla konut alacaklara yüzde 15 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisi geliyor.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
İkinci konutun önü kapatılıyor! Yeni evde vergi yükü artacak
torba yasa,konut,ev,vergi,yatırım,,konut kredisi

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan 80 maddelik torba yasa Meclis'e sunuldu. Pek çok önemli düzenlemeyi barındıran teklifte ikinci konutu alacak olanlar için de düzenlemeler yer alıyor. Teklife göre, evi varken krediyle yeni bir konut almak isteyenlerin vergi yükü artacak.

Krediyle birden fazla konut alacaklar yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödeyecek.

OTURDUĞU EVİ DIŞINDA KONUT ALACAKLARA AĞIR VERGİ

Teklife göre, 2. ya da 3. konutunu almak isteyenler yüzde 15 oranında Banka ve sigorta muameleleri vergisi ödeyecek. Bu vergi, krediye tahakkuk eden faiz miktarı üzerinden hesaplanacak.

Evi olduğu halde yeni ev almak isteyen bir kişi, örneğin 2 milyon lira kredi çekti. Bu kredi karşılığında da 1 milyon lira faiz ödeyecek. Yeni vergi de işte o faiz tutarı üzerinden tahsil edilecek.

CEPTEN FAİZ DIŞINDA FAZLADAN PARA ÇIKACAK

Vatandaşın cebinden, faizin yanı sıra fazladan 150 bin lira daha çıkacak. Üstelik, kredi için uygulanan sigorta işlemleri de vergiye tabi tutulacak.

İLK KEZ KONUT ALANLAR AVANTAJLI

İlk konutunu alanlarsa bu vergilerden muaf olacak. Ancak, Merkez Bankası ve BDDK geçtiğimiz günlerde bir çalışma yapmış ve ikinci üçüncü konutlar için kredi çekmeyi neredeyse imkansız hale getirmişti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...