Tgrt Haber
15 Aralık 2023 09:58 - Güncelleme : 15 Aralık 2023 10:11

İlk dilimde 86 bin liralık fark! İşçi ve işverenden vergi dilimi çağrısı, gözler torba yasada

Asgari ücret zammının belirlenmesine sayılı günler kaldı. Bu süreçte hem işçi hem de işveren tarafından çözülmesi beklenen konulardan biri de vergi dilimlerinin yukarı çekilmesi. Gelir vergisini ilk dilimi olması gerekenden 86 bin TL daha aşağıda. Vergi tarifesindeki yeni düzenlemenin torba yasaya yeni madde eklenmesiyle yapılabileceği belirtiliyor.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Ekonomi Gazetesi
İlk dilimde 86 bin liralık fark! İşçi ve işverenden vergi dilimi çağrısı, gözler torba yasada
vergi dilimi,erdoğan,torba yasa

Aralık ayında asgari ücrete yapılacak zam oranı belli olacak. İşçi ve işveren temsilcilerinin ortak taleplerinden biri ise vergi dilimlerinden düzenlemeye gidilmesi. Söz konusu iyileştirmenin torba yasada yer alabileceği ifade edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da gelir vergisi taleplerinin iletildiği bildirildi. 

İŞVEREN TEMSİLCİLERİ DE DÜZENLEME BEKLİYOR

İşçi tarafının yanı sıra işveren temsilcileri de vergi dilimlerinde düzenleme bekliyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu hafta içinde yaptığı açıklamada gelir vergisi güncellemesinin alım gücünü artırıcı etkisini gündeme getirerek yükseltilmesini talep etti.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol asgari ücret tespit komisyonu toplantısında ve daha önce yaptığı açıklamalarda hem asgari ücret hem de genel olarak ücretler üzerinde baskı oluşturduğu ve ilave maliyet yarattığı için düzenleme istemişti.  TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK hem yayınladıkları raporlarla hem de açıklamalarıyla uzun süredir ücretlerde yıl içinde yüksek oranlı gerileme nedeniyle gelir vergisi tarifesinin yükseltilmesini talep ediyor.

KAYITLI ÇALIŞANLARA ÜCRET DESTEĞİ

Ekonomi Gazetesi’nden Mehmet Kaya’nın haberine göre, Düşük tarife artışı, son yıllarda asgari ücretin yıl içinde ikinci vergi dilimine geçmesine yol açtığı için, her ne kadar ücretlerin asgari ücret kadar kısmı vergi dışı olsa da, her yıl kamu tarafından bütçe kaynaklı olarak kayıtlı çalışanlara ücret desteği veriliyor. 

İlk dilimde 86 bin liralık fark! İşçi ve işverenden vergi dilimi çağrısı, gözler torba yasada

Yakın zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özellikle gelir ve kurumlar vergisi sistemindeki istisna ve muafiyetlerin yeniden düzenlenmesine ilişkin bir çalışma başlattığı yönünde bilgiler kamuoyuna yansımıştı. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da gelir vergisi taleplerinin iletildiği bildirildi. Asgari ücretin belirlenmesinin ardından, bazı gelir artırıcı düzenlemeler yanında, torba yasaya yeni maddelerin eklenmesinin gündeme gelebileceği kaydedildi.

VERGİ DİLİMLERİNE YÖNELİK TEBLİĞ HENÜZ YAYIMLANMADI

Cumhurbaşkanı’nın gelir vergisine yönelik yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırma ya da azaltma yetkisi bulunuyor. Ayrıca, tarifeye bu oranın dışında bir artış yapılması, kanundaki tek maddeye göre yapılabiliyor.  Gelir İdaresi, başta gelir vergisi tarifesi olmak üzere, tarife ve harçlara yönelik olarak yıl sonuna doğru bir tebliğ yayınlıyor. Bu tebliğ henüz yayınlanmadı.

86 BİN TL AŞAĞIDA

Gelir vergisi ilk diliminin olması gereken seviyesine yönelik yapılan hesaplamaya göre, 2023’te sadece yeniden değerleme oranı kadar artırılması halinde 156 bin TL olması gerektiği belirlendi.  Hesaplama, düşük olarak belirlense de önceki yılın tarifesinin yeniden değerleme kadar artırılmasıyla yapıldı. Kümülatif olarak her yıl ve her defasında yeniden değerleme kadar artırıldığında ortaya çıkan rakam çok daha yüksek. Bu sınırlı hesaplamaya göre dahi ilk dilimi 2023 itibariyle 86 bin 51 TL farka ulaşıyor.

Kaynak: TGRT Haber, Ekonomi Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...