Tgrt Haber
06 Nisan 2023 15:53 - Güncelleme : 06 Nisan 2023 16:01

Seçimden sonra dolar kaç TL olacak? İki bankadan 14 Mayıs sonrası kur tahmini

Yurt içindeki tüm piyasalar ve yabancı yatırımcı 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere odaklandı. Altın küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere paralel değer kazanırken kurlarda ise rekor seviyeler gözlendi. İki uluslararası finans kuruluşu ise seçimden sonra dolar/TL kuruna yönelik beklentilerini açıkladı.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Seçimden sonra dolar kaç TL olacak?  İki bankadan 14 Mayıs sonrası kur tahmini
dolar,tl

Seçim öncesi tüm döviz kurları rekor seviyeleri test etti. Dolar/TL 19 liranın üzerinde seyrederken euro/TL 21 lira sterlin ise 24 lira seviyelerinde işlem görmeye başladı. Altın küresel gelişmelere bağlı olarak hızlı yükselişini sürdürürken borsalarda karışı bir seyir hâkim. İngiltere'nin önde gelen bankalarından Standard Chartered ve HSBC seçimlerin ardında dolar/TL kurunun hangi seviyeye çıkacağını açıkladı. 

DOLAR/TL KURUNDA 36 TL SENARYOSU

Standard Chartered'ın ekonomisti Farooq Pasha tarafından hazırlanan "Türkiye" raporuna göre, Özellikle son yaşanan deprem felaketinin, düşük dış talebin ve yaklaşan seçimlerin ekonomik aktivite üzerinde baskı oluştururken kapasite kullanımı, tüketici güveni ve ihracat rakamları gibi yüksek frekanslı göstergelerinde yavaşlamaya gidecek. 
Raporda döviz kurlarına yönelik tahminlere de yer verildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: Mevcut alışılmışın dışında politikalardan uzaklaşmak, ekonomi uyum sağlarken boşluğu kapatmak için yeterli portföy akışını çekebilir. Böyle bir senaryoda 2023 sonunda dolar/TL'yi 20 seviyesinde görebiliriz. Buna karşılık, mevcut politikaların devamının TL'nin reel olarak 2021 sonundaki seviyelere inmesine neden olabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda dolar/TL'nin  2023 sonunda 36'ya ulaşabileceğini düşünüyoruz.

TAHMİNİNİ 24 TL’YE ÇIKARDI

HSCB’ye göreyse seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın dolar/TL kuru yükselişini sürdürecek. Banka daha önce açıkladığı 19,5 TL tahminini değiştirerek ikinci çeyrek için tahminini 20 seviyesine çekti. Bankanın üçüncü çeyrek beklentisi ise 20'den 23'e yükseldi. Yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 21'den 24'e çıkarıldı.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Doruk14 Mayıs 2023 15:17

Euro kaç tl olur

İrfan uzun 7 Nisan 2023 06:08

Çok beklersini

Sonraki Haber Yükleniyor...