Tgrt Haber
22 Kasım 2022 10:52 - Güncelleme : 22 Kasım 2022 11:09

Tedirgin yatırımcı dolara yöneldi! Dolar yukarı çıkmaya başladı! (22 Kasım güncel dolar fiyatları)

Dolarda son durumun nasıl şekilleneceği Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı ile belli olacak. Haftanın ilk işlem gününe dalgalı bir seyirle başlayan dolar 18,61 seviyesini kırdı. Uzmanlar yorumlarında dolara olan talebin bir miktar artığını ifade ederek gelecek günlerde yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşıp nakde geçmeyi tercih edebileceklerini ifade ettiler. 22 Kasım güncel döviz kurları ne kadar?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Tedirgin yatırımcı dolara yöneldi! Dolar yukarı çıkmaya başladı! (22 Kasım güncel dolar fiyatları)
dolar,dolar kaç lira

Dolar kurlarındaki oynaklık küçük yatırımcıdan girişimcilere kadar herkes tarafından takip ediliyor. Son dönemlerde Fed para politikaları kararlarına bağlı olarak durağan bir seyir izleyen doların gelecek günlerde yönü hem FED hem de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına göre belirlenecek. 

DOLARDA SON DURUM

Gram altın güne 1.040,74 ile başladı.10:24 saatlerinde yüzde 0,20 artışla 1.042,94'dan işlem görüyor. Dün en düşük 1.040,74 seviyesinden fiyatlanırken en yüksek 1.041,34 seviyelerini gördü. 

FED’DEN GELEN MESAJLAR PİYASALARI KARIŞTIRDI

Fed başkanları arasında zaman zaman faiz artırımları ile ilgili gelen mesajlar piyasalarda dalgalı fiyatlanmalara neden oluyor. Gelecek toplantıda 75 baz puan artırımı en kuvvetli ihtimal olarak görülüyor.  San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, bankanın enflasyonla mücadelede politika faizini artırmaya devam etmesi gerektiğini belirtirken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ancak faiz artışlarının nerede duracağına ilişkin kararı enflasyonun seyrine göre belirleyeceklerini dile getirdi.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ BİR YILIN ZİRVESİNDE

Bugün TÜİK tarafından ilan edilen tüketici güven endeksi verileri de dolar/TL paritesi üzerinde etkili olacak. Açıklanan verileri göre, tüketici güven endeksi Kasım ayında bir yılın zirvesine çıkarak 76,6 oldu. Endeks Ekim ayında 76,2 olarak ifade edilmişti.

FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM EDİLMESİ BEKLENİYOR

İnfo Yatırım’ın günlük olarak yayımlanan bülteninde dolar için yapılan yorumda şu ifadeler yer alıyor: Haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izleyen USDTRY paritesinde piyasalar Perşembe gününe odaklandı. Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısı gerçekleşecek ve toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Genel beklenti bankanın faiz indirimlerine devam etmesi ve faizi tek haneye indirmesi yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar ve karar metni yakından takip edilecek. Diğer yandan dolar kanadından dan gelen haber akışları izlendi.

YUKARI YÖNLÜ HAREKETLENMELERDE DİRENÇ 18.65 – 18.75 – 18.85

Son olarak San Francisco Fed Başkanı Daly; FED’in faiz artırımlarına devam edeceğini ve faizlerin tahminen yüzde 5 civarına yükseleceğini belirtti. Yeni günde ise 10:00’da yurtiçinden gelecek olan Tüketici Güveni verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ÇİN’DE CAN KAYBI PİYASALARI TEDİRGİN ETTİ

Yapı Kredi ise bülteninde “Risk iştahının baskılandığı Usd talebinin bir miktara arttığı seyir öne çıkıyor. Global piyasalar FED’den gelen açıklamalar ile Çin ekonomisinin yavaşlayacağı yönündeki kanaat ile moral kaybı yaşıyor. FED’den Daly’nin çok fazla faiz artışı sancılı ekonomik sonuçlar doğurabilir sözü piyasaları rahatsız etti. Çin’de ise salgın kaynaklı can kaybı yaşanması tedirginlik yarattı. Yatırımcılar riskli varlıklardan uzaklaşıp nakte geçmeyi tercih ettiler. Dolar Endeksi 107,6 seviyesine erişti.

Haftanın genelinde veri akışı yoğun. Ayrıca merkez bankalarından da konuşmalar yapılacak. Bu sebeple haber akışının yoğun olduğu ve piyasa fiyatlamasının bunlardan etkileneceği seyir mümkün diye değerlendiriyoruz. Gün içi dalgalanmalar görülebilir. Ayrıca farklı etki yaratacak haber akışı ile gün gün risk iştahı farklılık gösterebilir.
Lokal tarafta ise TCMB faiz kararı ilk sıradaki parametre. Ekonomi Yönetimi, TCMB bu toplantıda faiz indirimi olabileceği sinyali vermişti. Buradan hareketle, Perşembe günü 150 bp faiz indirim kararı gelebileceğini düşünüyoruz. Kur bu sabah 18,62 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,58 ve 18,54; yukarıda 18,64 ve 18,67 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.” ifadelerine yer verdi.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...