Tgrt Haber
11 Temmuz 2023 11:31 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 12:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Srebrenitsa" mesajı: Asla unutmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı'nın 28'inci yıl dönümü ile ilgili sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Mesajda "Bir daha benzer vahşetler yaşamamak için Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadeleri yer aldı.

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
Srebrenitsa,Soykırım,Erdoğan

Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı'nın 28'inci yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından bir anma mesajı yayımladı.

Mesajında yaşanan soykırımı "İnsanlık tarihine geçen kara bir leke" olarak nitelendiren Erdoğan şu ifadelere yer verdi: "Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci yıl dönümünde şehitlerimizin kederli aileleri ve tüm Boşnak kardeşlerime en içten taziyelerimi sunuyorum. Bir daha benzer vahşetler yaşamamak için Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız, unutturmayacağız."

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR?

Takvimler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde dünya, insanlık tarihinin gördüğü en korkunç olaylardan birine tanıklık etti. Srebrenitsa'nın Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda hunharca katletti. Öldürülen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

2007'DE SOYKIRIM BELGELENDİ

Hollanda'nın Lahey kenhtindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılındaki kararında, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi. Sırp komutan Mladic, Eski Yugoslavya için Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) görülen davada, aralarında Srebrenitsa Soykırımı'nın da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi. Aynı mahkeme, 2016'daki kararında ise Bosnalı Sırpların savaş dönemindeki eski lideri Radovan Karadzic'e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verdi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...