Tgrt Haber
02 Mart 2024 09:35 - Güncelleme : 02 Mart 2024 15:22

Spotify ve Epic Games dahil 34 şirket Apple'a karşı ittifak kurdu

Epic Games, Proton, Spotify gibi farklı sektörlerden 34 şirket bir araya gelerek, Apple'ın Dijital Hizmetler Yasası (DMA) kapsamında uygulamaya koymayı planladığı "Çekirdek Teknoloji Ücreti" olarak bilinen komisyona karşı Avrupa Birliği'ni (AB) harekete geçmeye çağırdılar.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
Spotify ve Epic Games dahil 34 şirket Apple'a karşı ittifak kurdu
Apple,DMA,Avrupa Komisyonu

Dijital Hizmetler Yasası'nın (DMA) getirdiği düzenlemeler gereği Apple, iOS 17.4 sürümüyle birlikte App Store dışındaki kaynaklardan uygulama yüklenmesine izin verecek. Ve iPhone kullanıcılarının uygulama içi harcamalarından eskisi gibi yüzde 15-30 aralığında değil de yüzde 10-17 aralığında komisyon alacak.

APPLE'A 0,50 EURO ÖDEMEYE İTİRAZ ETTİLER

Ek olarak kullanıcılara App Store'un ödeme altyapısına alternatif olarak tercih edebilecekleri ödeme yöntemlerine de izin verilecek ve bu şekilde yapılan harcamalardan komisyon alınmayacak. Bütün bu değişiklikler kulağa hoş gelse de, uygulama geliştiricilerinin itiraz ettiği bir konu var:

App Store ve/veya alternatif bir uygulama pazarından dağıtılan iOS uygulamaları, 1 milyon kez kurulduktan sonra yıl içindeki her yeni kurulum içi 0,50 euro tutarında bir "Çekirdek Teknoloji Ücreti" ödeyecek. Bu durum haliyle şirketleri hiç de memnun etmedi.

Spotify ve Epic Games dahil 34 şirket Apple'a karşı ittifak kurdu - 1. Resim

"APPLE, DMA İLE ALAY EDİYOR"

The Verge sitesinin aktardığına göre, Epic ve Spotify dahil 34 şirket, Avrupa Komisyonu'na Apple'ın "DMA'yla ve Avrupa Komisyonu ile AB kurumlarının dijital pazarları rekabetçi hale getirmek için gösterdiği kayda değer çabalarla alay ettiğini" öne sürdükleri bir mektup yazdı.

Apple'ın yürürlüğe koymayı planladığı düzenlemeye göre AB'de uygulama geliştiricilerinin önünde iki seçenek var: "Apple Vergisine" sadık kalarak uygulama için harcamalarda yüzde 10 ile 17 oranında komisyon verecekler ya da alternatif bir ödeme yöntemi sunarak 0,50 euro ödeyecekler.

Spotify ve Epic Games dahil 34 şirket Apple'a karşı ittifak kurdu - 2. Resim

"APPLE'IN KALESİNİ GÜÇLENDİRECEK"

Şirketlerin Avrupa Komisyonu'na yazdığı mektupta, "Her iki seçenek de DMA ile uyumlu değildir ve Apple'ın dijital pazarlar üzerindeki kalesini güçlendirecektir." ifadeleri kullanılıyor. Komisyonu harekete geçmeye çağıran şirketler, şöyle diyor:

"Önerilen yeni şartlarda yer alan yeni ücret yapısı, Apple'ın uygulama geliştiricileri üzerindeki hakimiyetini sürdürmek ve hatta güçlendirmek için tasarlanmış gibi görünüyor.

Yüksek bir işlem ücreti ve Çekirdek Teknoloji Ücreti (CTF) ile çok az uygulama geliştiricisi bunu kabul edecektir. Bu adil olmayan koşullar. Bu ücretler, uygulama geliştiricilerini tüketicilere kusursuz uygulama içi deneyimler sunmaktan caydıracak ve potansiyel alternatif ödeme sağlayıcılarıyla adil rekabeti engelleyecektir."

"AB DERHAL HAREKETE GEÇMELİ" MESAJI

Mektubu imzalayan şirketler, Apple bazı değişiklikler yapmadığı sürece, "geliştiricileri korumak ve tüketicilere fayda sağlamak için Apple'a karşı hızlı, zamanında ve kararlı bir eylemde bulunulmasını ve bunun DMA yükümlülükleri geçerli olur olmaz yapılmasını" talep ettiklerini söylüyor.

Değişiklikler iOS 17.4'ün piyasaya sürülmesiyle yürürlüğe girecek, ancak AB tarafından belirlenen son tarih 6 Mart.

Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...