Tarih : 05.10.2021 - 11:22 Yorum : 0

Çam kozalağı pekmezi nasıl yapılır? Çam kozalağı şurubu faydaları nelerdir?

Nefes darlığı, akciğer problemi, KOAH hastalığı bir sağlık sorunlarına faydasıyla bilinen Çam Kozalağı son günlerde sık sık gündeme geliyor. Evde hazırlanabilen çam kozalağı şurubu birçok hastalığında tedavisinde kullanıldığı gibi lezzeti nedeniyle de tercih ediliyor. Peki çam kozalağı pekmezi nasıl yapılır? Çam kozalağı şurubu ne işe yarar?

Çam kozalağı pekmezi nasıl yapılır? Çam kozalağı şurubu faydaları nelerdir?

Çam kozalağı pekmezi, uzun süren ve uğraştırıcı sürecinin üretim sürecine rağmen sayısız faydası nedeniyle özellikle soğuk kış aylarında tercih ediliyor.

ÇAM KOZALAĞI FAYDALARI NELERDİR?

Özellikle astım hastalığı olanların tükettiği çam kozalağı nefes problemi olanların vazgeçilmezidir. İşte çam kozalağı faydaları:

  • Solunum rahatsızlıklarını tedavi eder. Kuru öksürük, bronşit, astım ve uzun süreli balgam rahatsızlarına iyi gelir,
  • Çam kozalağı mineral açısından son derece zengindir. Barındırdığı mineraller sayesinde akciğerleri temizler ve nefes almayı rahatlatır,
  • Vücut direncini artırarak özellikle soğuk kış günlerde koruma sağlar,
  • Çam kozalağı saçları besler ve canlı görünmesine yardımcı olur,
  • Stres giderici özelliği vardır,
  • Metabolizmaya iyi gelir.

ÇAM KOZALAĞI PEKMEZİ NE İŞE YARAR?

Mide, akciğer, astım, bağırsak problemleri başta olmak üzere çok sayıda hastalığa iyi gelen iyi gelen çam kozalağı pekmezi her derde deva olmasıyla biliniyor. Hastalıkların etkisini azaltmasıyla bilinen çam kozalağı şurubu faydaları son günlerde sık sık aratılıyor. İşte çam kozalağı pekmezi faydaları:

  • Bronşit, astım gibi solunum rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Kuru öksürük önleyici ve balgam söktürücü gibi faydaları vardır,
  • Akciğerin temizlenmesine ve akciğer rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur,
  • Grip ve soğuk algınlığı gibi kış aylarında artan hastalıkların tedavisinde kullanılır,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Vücutta enfeksiyon ve mikrop oluşmasını engeller,
  • Kabızlık probleminin önüne geçer,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasına engeller.

ÇAM KOZALAĞI PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

Çam kozalağı pekmezi uzun ve zor bir süreçle hazırlanır. Peki çam kozalağı pekmezi nasıl yapılır?

  • Gün öncesinden toplanan kozalaklar 1 gün boyunca ılık suda bekletilir,
  • İçine bir dilim limon ve pekmez miktarına göre sirke eklenir,
  • Bir gün bekletildikten sonra kozalaklar durulanır ve kurutulmaya bırakılır,
  • Yumuşayan kozalaklar tek tek kırılır ve içi açılır,
  • İçi açılan ve ezilen çam kozalakları yaklaşık 8 saat kaynatılır.
  • Kaynama sonunda kozakların suyunun rengi kırmızıya döner.
  • Kozalaklar içinden ayrılır ve kazanda kalan suya şeker eklenerek bir süre daha kaynatılır,
  • Ardından çam kozalağı pekmezi hazır hale gelene dek dinlenmeye bırakılır.

ÇAM KOZALAĞI ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Çam kozalağı yanlış ve fazla tüketildiği durumlarda zararlı hale gelebilir. Bu nedenle çam kozalağı yan etkileri gündeme geldi. Çam kozalağı pekmezi hazırlanırken olgunlaşmış kozalaklar seçilirse mide rahatsızlığı görülebilir. Olgunlaşmamış çam kozalağı sindirim problemlerine davetiye çıkarabilir.

ÇAM KOZALAĞI PEKMEZİ HANGİ AYDA HAZIRLANIR?

Çam kozalağı pekmezi faydalarını duyanlar ''Çam kozalağı pekmezi hangi mevsim yapılır?'' sorularına odaklandı. Çam kozalağı kasım ayı ortalarına doğru olgunlaşmış ve çam kozalağı pekmezi yapmaya uygun hale gelir. Çam kozalağı şurubu için seçim yaparken olgunlaşmış, kahverengi ve kapalı kozalakları toplamak daha sağlıklı olacaktır. Toplanan kozalakları daha rahat açmak için güneş altında bekletilmesi gerekir.

Etiketler : Pekmez Sağlık
 
 
YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber