Tgrt Haber
22 Kasım 2021 09:24

Dolar haftaya düşüşle başladı! 22 Kasım euro ve dolar kaç TL? İslam Memiş dolar yorumu

Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından dolar tarihi rekorunu kırdı. Kararın ardından dolar/TL 11,30 seviyelerine geldi. Peki dolar kaç TL? Bugün euro kaç TL? İşte İslam Memiş ve diğer ekonomistlerden dolar yorumu.

Dolar haftaya düşüşle başladı! 22 Kasım euro ve dolar kaç TL? İslam Memiş dolar yorumu
dolar,islam memiş,döviz,euro,merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta kasım ayı faiz kararını açıkladı. Politika faizini 100 baz puan indirim yaparak yüzde 16’dan yüzde 15’e çekti. Kararın ardından dolar/TL 11 TL barajını aşarak 11,30 sınırına dayandı. Yatırımcılar ve vatandaşlar haftanın ilk günü dolar fiyatı hakkında araştırma yapıyor. 

22 KASIM DOLAR KAÇ TL? 

Haftanın ilk işlem gününde dolar ibresini aşağı yönlü çevirdi. Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından sert yükselişe geçen dolar haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladı. Yurt dışından gelecek önemli bir veri bulunmazken piyasanın gözü kasım ayı tüketici güven endeksi verisine odaklandı. Tüketici Güven Endeksi Ekim ayında yüzde 3,6 düşüşle 76,8 seviyesine kadar inmişti. Peki bugün dolar kaç TL?
22 Kasım Pazartesi dolar 11,09 TL üzerinden işlem görüyor. 

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ NE KADAR? 

Vatandaşlar dolar fiyatındaki yükselişin ardından ''Yıl sonu dolar tahmini ne kadar olacak?'' sorusuna odaklandı. Analistler Para Politikaları Kurulu metninde net mesajlar verilmemesi nedeniyle TL’deki değer kaybının devam edeceğini vurguladı. Ekonomistler dolar yılsonu için 11.30-11.50 lira tahmininde bulundu. 

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley yayımladığı raporda Türk Lirası’ndaki değer kaybının süreceği öngörüsünde bulundu. Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini indirirken FED’in (Amerikan Merkez Bankası) parasal genişlemeyi azaltmaya başladığına ve Amerikan ekonomisinden güçlü veriler geldiğine, bu durumun TL üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

Morgan Stanley, doların 2022 sonunda 11,5 TL’ye yükseleceğini öngördü.

Dolar haftaya düşüşle başladı! 22 Kasım euro ve dolar kaç TL? İslam Memiş dolar yorumu

Dünyanın en büyük bankası JP Morgan, TCMB'nin yeniden faiz indirimine gideceğini savundu. Dev banka JP Morgan:

"Merkez Bankası'nın bir kez daha enflasyonda son dönemde yaşanan yükselişin arkasında arz taraflı ‘geçici’ faktörlerin olduğunu savunarak, politika faizini 100 baz indirerek yüzde 15'e çekti. Bu bizim beklentilerimize ve piyasanın ortak görüşüne paralel bir adım oldu. Fiyat baskısının yüksek, yıllık enflasyonun artışta, iç talebin güçlü ve politika kredibilitesinin kötü olduğu ortamda ciddi parasal gevşeme görmek ilginç oldu. TCMB'nin bu kararının talep öncülüğündeki fiyat baskılarının zayıf bir lira yolu yeni maliyet temelli baskılara yol açmasından ve daha güçlü enflasyon bekleyişleri yolu ile güçlü bir enflasyon ataleti oluşturmasından endişe ediyoruz" açıklamasını yaptı. 

EURO KAÇ TL?

Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından dolar rekor kırdı. 11,30 seviyelerine kadar çıkan dolar fiyatı ardından euro da tarihi zirvesini yeniledi. Haftanın ilk işlem günüde dolar fiyatıyla birlikte euro da düşüş gösterdi. 22 Kasım Pazar euro 12,45 TL seviyelerinden işlem görüyor.

İSLAM MEMİŞ DOLAR TAHMİNİ

Merkez Bankası faiz kararı ardından İslam Memiş dolar yükselişi hakkında yorum yaptı. 

Dünya piyasalarında doların değer kaybettiğini ifade eden Memiş Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybettiğinin de altını çizdi. İslam Memiş Merkez Bankası faiz indirimi kararının çok aceleci olduğunu ifade etti. Uluslararası piyasalarda dolar endeksi başladığında dolar fiyatının yeni rekorlara imza atacağını vurguladı. İslam Memiş kur krizinin önümüzdeki raflara yansıyacağını ve fiyatların daha da artış gösterebileceğini belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...