Tgrt Haber
09 Temmuz 2019 09:10

Erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri, Saçların erken beyazlamasının nedenleri?

Saçların, yaşlandıkça beyazlaması çok sık görülen hatta herkeste görülebilen bir durumdur. Gençken belki simsiyah, sarı, kahverengi hatta kızıl saçlarınız olabilir fakat zaman geçtikçe saçlarınızda beyazlamalar fark edebilirsiniz.

Erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri, Saçların erken beyazlamasının nedenleri?
Erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri, Saçların erken beyazlamasının nedenleri,,Saçların erken yaşta beyazlamasının nedenleri,

Saçların, yaşlandıkça beyazlaması çok sık görülen hatta herkeste görülebilen bir durumdur. Gençken belki simsiyah, sarı, kahverengi hatta kızıl saçlarınız olabilir fakat zaman geçtikçe saçlarınızda beyazlamalar fark edebilirsiniz.

Vücudunuzda cilt hücrelerini tutan küçük keseler olan saç kökleri vardır. Saç köklerinin melanin olarak bilinen pigment hücreleri vardır. Bu hücreler saçınıza rengini verir. Ancak zamanla, saç kökleri beyaz saça neden olarak pigmentlerini kaybedebilir.

Erken yaşta beyaz saça ne sebep olur?

Beyaz saç, koyu saç rengi olan insanlarda daha belirgindir. Her ne kadar beyaz saç yaşlanma sebebiyle çıksa da, beyaz saç telleri her yaşta ortaya çıkabilir, hatta lise veya ortaokuldayken bile... eğer 20 li yaşlarda bir gençseniz saçlarınızda birkaç tane beyaz saç teli bulabilirsiniz.

Pigmentasyonu geri kazanmanın yolları vardır ancak, ilk olarak saçlarınızın neden beyazladığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Saçların erken yaşta beyazlamasının nedenleri?

Genetik

Erken yaşta beyaz saçlara sahip olmaya başladıysanız o zaman büyüklerinizin saçlarına bakınız. Onlara saçlarının ne zaman beyazladığını sorabilirsiniz. Muhtemelen anne ya da baba tarafından birilerinde erken beyazlama problemi vardır.

Genetiği değiştiremezsiniz ama beyaz saçları sevmiyorsanız saçlarınızı boyayarak bunları kapatabilirsiniz.

Stres

Zaman zaman stres hepimizin belini büker. Kronik stresiniz varsa aşağıdaki sonuçlardan birine sahip olabilirsiniz.

  • Uyku problemleri
  • Kaygı
  • İştahta azalma
  • Yüksek tansiyon

Stres aynı zamanda saçlarınızı da etkileyebilir. Yani, beyaz saç tellerinizin sayısında bir artış fark ettiyseniz stresten kaynaklı olabilir.

Otoimmün hastalık

Otoimmün bir hastalık da erken beyaz saçlara neden olabilir. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırmasıdır. Alopesi ve vitiligo durumunda, bağışıklık sistemi saça saldırabilir ve pigment kaybına neden olabilir.

Tiroid bozukluğu

Tiroid probleminin neden olduğu hormonal değişiklikler- örneğin hipertiroidizm veya hipotiroidizm - erken yaşta beyaz saçların oluşmasına da neden olabilmektedir. Tiroid boynunuzun dibinde bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Metabolizma gibi birçok vücut fonksiyonunun kontrol edilmesine yardımcı olur. Tiroidinizin sağlığı, saçınızın rengini de etkileyebilir. Aşırı aktif veya az aktif bir tiroid vücudunuzun daha az melanin üretmesine neden olabilir.

B-12 Vitamini eksikliği

Erken yaşta beyaz saçlar aynı zamanda B-12 vitamini eksikliğini gösterebilir. Bu vitamin vücudunuzda önemli bir rol oynar. Size enerji verir, sağlıklı saç büyümesine ve saç rengine katkıda bulunur.

B-12 vitamini eksikliği, vücudunuzun bu vitaminden yeterince ememediği, zararlı anemi denilen bir durumla ilişkilidir. Vücudunuzun, saç hücreleri de dahil olmak üzere vücudunuzdaki hücrelere oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri için B-12 vitaminine ihtiyacı vardır. Eksikliği saç hücrelerini zayıflatabilir ve melanin üretimini etkileyebilir.

Sigara içmek

Sigara içmenin, erken yaşta saç beyazlaması ile bağlantısı vardır. Sigara içmenin akciğer kanseri ve kalp hastalığı riskini arttırdığı bilinmektedir. Ancak uzun vadeli etkiler, kalp ve akciğerlerin ötesine geçerek saçı etkileyebilir. Sigara içmek saç köklerine kan akışını azaltabilecek ve saç dökülmesine neden olabilecek kan damarlarını daraltır. Ek olarak, sigaradaki toksinler saç kökleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun bazı kısımlarına zarar verebilir ve erken beyaz saçlara neden olabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...