Tgrt Haber
31 Ocak 2020 12:05

Hamilelikte Hurmanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Hurmanın besin değeri yüksektir ve gebelikte hurma tüketmek yararlıdır. Uzmanlar da hamilelerin hurma yemesini tavsiye etmektedir.

Hamilelikte Hurmanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
hurma,hamilelik

Hamilelikte Hurma Ne Zaman Yenilir, Hamilelikte Hurmanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Hurmanın besin değeri yüksektir ve gebelikte hurma tüketmek yararlıdır. Uzmanlar da hamilelerin hurma yemesini tavsiye etmektedir. Hurma hem doğum öncesinde hem de doğumun ardından güvenle tüketilebilir. Hurma, annenin ve bebeğin sağlığı için oldukça faydalıdır. Hurma, son derece zengin bir içeriğe sahiptir. Folik asit, K vitamini, protein, potasyum, demir ve lif bakımından iyi bir kaynak olan hurma, aynı zamanda enerji vericidir. Hurmanın içerisinde çok fazla yağ bulunmaz ve hurma, doğal şeker kaynaklarının başında gelir.

Hamilelikte Hurma Ne Zaman Yenilir?

Hurma, gebeliğin ilk haftasından itibaren günde birkaç tane düzenli olarak yenilebilir.

Hamilelikte Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Doğumu Kolaylaştırır

Gebelikte hurma tüketmenin yararlarından en büyüğü, hurmanın kolay doğum yapmaya yardımcı olmasıdır. 2011'de gerçekleştirilen ve “Journal of Obstetricand Gynecology” isimli akademik derginin yayınladığı bir araştırmada, gebeliğinin son 4 haftasından itibaren her gün 6 hurma yiyen 69 kadının ve hiç hurma yemeyen 45 kadının doğum sancıları mukayese edilmiştir. Hurma tüketmiş olan kadınlarda doğumun ilk aşaması, hurma yemeyen hamilelere oranla daha kısa olarak gözlemlenmiştir. Buna göre hurma tüketmiş olan anne adaylarında sancı süresi yaklaşık 8,5 saat iken hurma tüketmemiş olanlarda bu süre yaklaşık 15,1 saattir. Hurma tüketenlerde rahim ağzı açıklığının yaklaşık 3.5 cm olduğu tespit edilmiştir. Hurma tüketmeyen kadınlarda ise rahim ağzı açıklığı 2 cm'dir.

Folik Asit İhtiyacını Karşılar 

Folik asit, bir kadının gebelikte en fazla gereksinim duyduğu bileşenlerden biridir. Hamile bir kadında folik asit eksikliğinin ortaya çıkması, anne karnındaki bebek için de risk oluşturur. Hurma tüketmek ise bu olumsuz durumlara engel olur. Öte yandan folik asidin kansızlığa karşı koruyucu etkisi vardır. Folik asit, hücrelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine de yardımcıdır ve bebeğin spina bifida gibi doğumsal kusurlar ile karşılaşmaması için iyi bir tedbirdir. Bebeklerde anensefali, spina bfida gibi beyin ve omurilik ile ilişkili yaşamsal bozuklukların görülmesini önlemek adına, vücudun folat ihtiyacı tam olarak karşılanmalıdır.

Hamilelerde Vitamin İhtiyacını Karşılar

Hurma, lif, vitamin ve protein yönünden zengindir. Bu nedenle hurma, hamileler için önemli olan vitamin ve protein takviyelerindendir. Hurmanın yapısındaki vitamin ve mineraller, gebelikte alınması gereken vitamin ve mineral desteğini sağlar. Hurma, folik asit içerdiğinden dolayı enerji vermektedir ve doğumun daha kolay olmasına katkıda bulunmaktadır.

Kabızlığa İyi Gelir

Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında etkili olan besinlerden biri de hurmadır. Hurma, gebelikte kabızlık ve buna benzer problemleri atlatmanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda hurma, enfeksiyonlara karşı koruyucudur ve yüksek kolesterolün düşmesinde rol oynamaktadır. Gebelikte formda kalmak istiyorsanız, hurma tüketerek ideal kilonuzu muhafaza edebilirsiniz.

Kan Yapıcıdır

Hurma, kan yapıcı bir yiyecek olduğundan, hem annenin hem de bebeğin sağlıklı olmasında görev alır. Gebelik sürecinde anne adayının kan yapıcı gıdalar tüketmesi uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir. Zira doğumun ardından annede ve bebekte anemi rahatsızlığının ortaya çıkmaması, gebelik boyunca vücudun yeterli miktarda demir depolayabilmesine bağlıdır. Yani anne adaylarının hamilelikte hurma tüketmesi çok isabetli bir uygulamadır.

Hamilelikte Hurmanın Zararları

Gebelik boyunca her besin grubunu ideal miktarlarda almanız ve daima doktorunuzun tavsiyelerine uymanız lazımdır. Her gıdayı ölçüsüzce tüketmek sakıncalıdır. Hurmanın da aşırı tüketimi kan şekeri seviyesinde artışa, karın ağrısı ve ishal gibi problemlere yol açabilir.

Kaynak SelmaSultan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...