Tgrt Haber
16 Eylül 2022 09:00 - Güncelleme : 16 Eylül 2022 16:00

Kesme tahtasındaki inatçı lekelerden anında kurtaran yöntem: Dakikalar içinde ilk günkü haline çeviriyor

Kesme tahtaları mutfakların vazgeçilmezi. Özellikle et ve sebzelerin kesimi için kullanılan kesme tahtalarının temizliği ve hijyeni de oldukça zor. Bulaşık makinesine attığınızda dahi çıkmayacak lekelerin kalabildiği kesme tahtası temizliğinin aslında kolay bir püf noktası var. Bu noktada kesme tahtası temizliğiyle ilgili basit birkaç ipucu paylaşıyoruz. İşte detaylar...

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Kesme tahtasındaki inatçı lekelerden anında kurtaran yöntem: Dakikalar içinde ilk günkü haline çeviriyor
limon,tahta,öneri

Kesme tahtanızda inatçı lekelerin oluşmasına neden olan gıdaların başında domates, kırmızı biber, maydanoz ve sarımsak geliyor. Sadece su ile çalkalanarak yerine kaldırdığınız kesme tahtalarında ise lekeler yerleşiyor ve artık çıkması çok daha zor bir hal alıyor. Lekeden ziyade kesmenin neden olduğu çizikler kesme tahtasında çok sayıda bakteri bırakarak sağlığı tehdit ediyor. Ancak bulaşık makinesinde dahi çıkmayan bu inatçı lekeler için bazı basit yöntemler bulunuyor.

KARBONATLI KARIŞIM

Kesme tahtasını ne kadar iyi yıkarsanız yıkayın,  leke o kadar derin olabiliyor ve lekeyi çıkarmak fazla zaman alabiliyor. İşte burada karbonat devreye giriyor. 1 kaşık karbonat, biraz su ve tuzla birlikte renk bozulmalarını gideren etkili bir çözüm. Macun kıvamına getirdiğiniz bu karışımı tahtanın üzerine sürün ve bulaşık fırçası kullanın, ardından iyice durulayın. Son olarak, kesme tahtasını elde veya bulaşık makinesinde yıkayın.

Kesme tahtasındaki inatçı lekelerden anında kurtaran yöntem: Dakikalar içinde ilk günkü haline çeviriyor

LİMONLU KARIŞIM

Limon içeriğindeki sitrik asitle inatçı lekelere karşı son derece etkili. Özellikle tuzla birleştirirseniz çok daha etkin bir çözüm sunuyor. Tahtadaki leke üzerine tuzu serpin ve limonu ortadan ikiye kesin. Limonu lekenin üzerine sıkarak yaklaşık on dakika bekletin. Limonun diğer yarısını alın ve tuz-limon karışımının üzerine sürün. Son olarak ılık suyla duruladıktan sonra tahta içindeki kesiklerin bile temizlendiğini görebilirsiniz.

BAKTERİLERİ ÖNLEMEK İÇİN ÇOKLU KESME TAHTASI KULLANIN

Kesme tahtasındaki bakterileri önlemek için uzmanlar, çoklu kesme tahtası kullanılmasını öneriyor. Yani her yemek türü için farklı bir tahta kullanmanın en sağlıklı tercih olduğu belirtiliyor. Et için kırmızı, ekmek için beyaz, sebzeler için yeşil, balıklar için mavi ve kümes hayvanları için sarı kesme tahtası kullanabilir, bu sayede hangi kesme tahtasının ne işe yaradığını anlayarak çapraz bulaşmayı önleyebilirsiniz. Ancak bir tahtada kesme işlemine başlamadan önce onu temizlemek ve kurutmak en sağlıklı yöntem.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...