Tgrt Haber
05 Nisan 2022 21:55 - Güncelleme : 05 Nisan 2022 22:32

Rusya'ya yakın markaj: ABD, İngiltere ve Avustralya hipersonik silahlar konusunda anlaştı

Rusya'nın geçen ay Ukrayna'ya saldırılarında hipersonik füzeleri kullanması sonrası ABD harekete geçti. Mart ayında ABD'nin gizlice hipersonik silahlarla tatbikat gerçekleştirdiği öne sürüldü. Rusya'yı yakın markaja alan ABD, İngiltere ve Avustralya hipersonik silahlar konusunda anlaşmayı derinleştiriyor.

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın, bugün AUKUS anlaşması kapsamında bir değerlendirme toplantısı yaptı.
ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın, bugün AUKUS anlaşması kapsamında bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Rusya’nın adımları Moskova-Washington hattında gerilimi yükseltmeye devam ederken ABD’nin geçen ay gizlice hipersonik füze denemesi yaptığı iddia edildi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında ilk defa Kinzal (Hançer) isimli hipersonik füzesini kullanması sonrası ABD tedbirlerini arttırdı.

Rusya’yı yakın markaja alan ABD, İngiltere ve Avustralya hipersonik silahlar konusunda yeni bir karar aldı. 3 ülke imzaladıkları "AUKUS" anlaşması kapsamında hipersonik silahlar konusunda iş birliği yapacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın, bugün AUKUS anlaşması kapsamında bir değerlendirme toplantısı yaptığı bildirildi. Açıklamada, ülkelerin AUKUS'a ve "açık ve özgür bir Hint-Pasifik'e" bağlılıkları teyit edildi.

ULUSLARARASI SİSTEME BAĞLILIK

Rusya Ukrayna savaşını konu edinen açıklamada, "Rusya'nın gerekçesiz ve kanunsuz bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmesi karşısında, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne yönelik bir uluslararası sisteme sarsılmaz bağlılığımızı teyit ettik." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Avustralya'nın silahlı ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltı programı için 3 ülke arasında yapılan anlaşmada kat edilen yoldan memnun olunduğunun altı çizilerek, "Bugün hipersonik silahlar ve elektronik harp ekipmanları konusunda yeni bir üçlü iş birliği başlattık ve savunma inovasyonunda iş birliğimizi derinleştirme kararı aldık." bilgisi paylaşıldı.

AUKUS ANLAŞMASI

Avustralya; İngiltere ve ABD ile 15 Eylül 2021'de imzaladığı "AUKUS" güvenlik anlaşması uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'daki tersanelerde en az 8 adet nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edeceğini açıklamıştı.

Anlaşmaya taraf olan üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı yeni ortaklık anlaşması, Avustralya hükümetinin Fransız firmasıyla 2016 yılında imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar Avustralya dolarlık (yaklaşık 66,6 milyar ABD doları) Fransız tasarımlı denizaltı projesinin sonunu da getirmişti.

Anlaşmanın iptalini ihanet olarak değerlendiren Fransa, Canberra büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...