Tgrt Haber
24 Haziran 2022 09:39 - Güncelleme : 24 Haziran 2022 09:56

ABD istihbaratından korkutan iddia: Rusya Karadeniz limanlarına mayın döşedi!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı harekatı özellikle Karadeniz’de mayın riskini artırdı. ABD istihbaratından gelen son iddiaya göre Rusya, Odesa ve Ochakiv limanlarına mayın döşeme emri verildi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Guardian
Karadeniz'deki liman kentlerine döşenen mayınlardan dolayı dünya gıda krizinin eşiğinde.
Karadeniz,Mayın,Rusya,Ukrayna
Karadeniz'deki liman kentlerine döşenen mayınlardan dolayı dünya gıda krizinin eşiğinde.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ediyorken limanlara mayın döşenmesi nedeniyle dünyadaki tahıl krizi daha da derinleşiyor. ABD istihbaratından yeni gelen bir bilgi yaşanan krizin daha da derinleşeceği korkularını artırdı. ABD, Rus donanmasının Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına Mayın döşeme emri verdiğini söyledi. Rus donanmasına Odesa ve Ochakiv limanlarına mayın döşeme emri verildiği ve Ukrayna’nın ise tahıl ihracatının ablukasının bir parçası olarak Dinyeper Nehri'ni ise çoktan mayınlarla döşediği belirtildi.

RUSYA YALANLADI, UKRAYNA’YI SUÇLADI

Rusya, Karadeniz limanlarının çevresine mayın döşediğini yalanladı ve Kiev'le ilgili iddiaları tersine çevirerek Ukraynalıların kendi limanlarına mayın döşediğini iddia etti. ABD istihbaratı bunun, hâlâ Ukrayna kontrolündeki kıyı şeridini kesmek için ortaya konan bir Rus stratejisi olduğunu söylüyor.

ABD'li bir yetkili, "ABD, Karadeniz filosunun Ukrayna'nın Odesa ve Ochakiv limanlarını etkin bir şekilde ablukaya alma emri altında olduğu bilgisine sahip. Rusya'nın kuzeybatı Karadeniz'de mayın döşemediği iddialarına rağmen, Rusya'nın aslında Karadeniz'de Ochakiv yakınlarındaki mayınları yerleştirdiğini doğrulayabiliriz. Ayrıca Rus güçlerinin daha önce Dinyeper Nehri'nde de mayın kullandığına dair işaretlerimiz var.” sözleriyle iddiaları açıkladı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ ABD TARAFINDAN YAYINLANDI

ABD'li yetkililer ayrıca, tahıl ihracatındaki kesintinin küresel bir kıtlığı tetiklemekle tehdit ettiğine dikkat çekti. Ukrayna'nın tahıl terminali Mykolaiv'de Rus füze saldırılarının yol açtığı hasarı gösteren uydu görüntüleri yayınladı. Mykolaiv'deki ayçiçek yağı depolama tankları da çarşamba günü saldırıya uğradı. 

Ukrayna'nın dünya buğday ihracatında 10'uncu sırada olduğu ve bu ihracatın yaklaşık yüzde 95'inin Karadeniz limanları üzerinden gerçekleşiyor. 

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...