Tgrt Haber
19 Ağustos 2016 02:34

Avusturya'da sığınmacılara '1 avroya' önerisi

Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, sığınmacılara saati 1 avro ücretle kamu hizmeti yapma zorunluluğu getirilmesini talep etti.

Avusturya'da sığınmacılara '1 avroya' önerisi
avusturya, sığınmacı,

Kurz, İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka ile birlikte düzenlediği ortak  basın toplantısında, partisinin yabancılar ve mültecilerle ilgili yasalarda  değişiklik öngören önerilerini kamuoyuna açıkladı.

Ülkedeki sığınmacılara hak ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan  Sebastian Kurz, önerilerinin en önemli odağının "sığınmacılara saati 1 avro  ücretle kamu hizmeti yapma zorunluluğu" olduğunu ifade etti.

Öneriye göre sığınmacıların yapacağı işler arasında kamuya ait açık  alanların bakımı, iltica başvurusunda bulunanlara ve yaşlılara refakat edilmesi  ile sosyal tesislerdeki görevler yer alıyor. Sığınmacıların kamu hizmetlerinin  yanı sıra ilerleyen dönemde sivil toplum kuruluşlarında da çalışmaları söz konusu  olacak.

Sığınmacıların iş bulmasına aracılık edecek Avusturya İş Bulma Kurumu  (AMS) verilerine göre, ülkede niteliksiz işçinin saatlik ücreti 6-7 avro arasında  değişiyor.

- Kabul etmeyen sığınmacıların yardımları kesilecek

Söz konusu işleri kabul etmeyen sığınmacıların sosyal yardımlarının  kesileceğini belirten Kurz, Almanca dil kursu ve değerler kursuna katılımın ise  zorunlu hale geleceğini ifade etti.

Söz konusu tedbirlerin 6 ay içerisinde hazırlanacak olan Entegrasyon  Yasası'na girmesini istediklerini kaydeden Sebastian Kurz, koalisyon ortağı  Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile mutabık olmayı umduğunu ve yeni  önerilere açık olduklarını vurguladı.

- Burka yasağı

Kurz, bir soru üzerine, burka yasağının tartışılması gerektiğini de  belirterek, tüm vücudun örtü ile kapatılmasının entegrasyonu engelleyici olduğunu  savundu.

Avusturya'da da çarşaf yasağının üzerinde düşündükleri konulardan biri  olduğunu kaydeden Sebastian Kurz, "Kanımca bu dini bir sembol değil, paralel bir  toplumun sembolü." ifadelerini kullandı.

- Olağanüstü hal yönetmeliği

Wolfgang  Sobotka ise savaş veya zulümden kaçanların Cenevre  Sözleşmesi uyarınca korunması gerektiğini, ancak ekonomik nedenlerle gelenler  hakkında cezai işlem yapılmasını istedi.

İş piyasasının kapasitesini aştığını ve daha fazla göçmen almanın  mümkün olmadığını belirten Sobotka, sığınmacıların engellenmesi gerektiğini dile  getirdi.

İçişleri Bakanı  Sobotka, olağanüstü hal yönetmeliği konusunda rapor  sunması beklenen bazı bakanlıkların daha hızlı hareket etmesini de talep etti.

SPÖ'lü bakanlar ise olağanüstü hal yönetmeliğinin ancak kamu asayiş ve  güvenliğinin tehdit altında olduğu durumlarda çıkarılabileceğini ileri sürdü.

- Sığınmacı karşıtı yasa

Avusturya Parlamentosu'nda nisan ayında kabul edilen sığınmacı karşıtı  yasa, sığınmacı sayısının ani artışı karşısında hükümete "olağanüstü hal" ilan  etme yetkisi veriyor, sığınmacıların iltica başvurularının doğrudan sınırda  reddedilmesine olanak tanıyor, polise ve sınır muhafızlarına sığınmacıları  "tutuklama, gözaltına alma ve hemen sınır dışı etme" yetkisi tanıyor ve  gözaltında tutma süresini 5 günden 14 güne çıkarıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...