Tgrt Haber
16 Ağustos 2022 12:33 - Güncelleme : 16 Ağustos 2022 12:53

Son dakika! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 'Suriye ile temas' açıklaması

Son dakika... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Meşri ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında 'Suriye ile temas' konusuna değindi.

Son dakika! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 'Suriye ile temas' açıklaması
mevlüt çavuşoğlu,suriye

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile düzenlediği ortak basın toplantısında Letonya ile işbirliğinin güçlendirileceğini vurguladı. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ise Türkiye'nin Ukrayna krizinde oynadığı rolü taktirle karşıladıklarını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, 'Suriye ile temas' konusuna da değindi.

Çavuşoğlu ortak basın toplantısında geçtiğimiz hafta Suriye'de rejimle muhaliflerin uzlaşması gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şu açıklamalarda bulundu:

"Öncelikle barıştırma değil de uzlaştırma kelimesini kullanmıştım. Sadece Suriye'de değil Türkiye'deki bazıları da bu işi kızıştırmak için sözlerimi çarpıttılar. 2015 yılında BMGK, 2254 sayılı kararı niçin aldı? Oybirliğiyle bu karar alındı. Suriyeliler arasında BM kolaylaştırıcılığında geçiş sürecinin başlaması, yeni anayasa, BM gözetiminde adil ve şeffaf bir seçim. Bu süreç başarılı olmadı. Sonuç çıkmamasının temel sebebi rejimin ayak diremesi yüzünden. Rejim siyasi çözüme inanmıyor, askeri çözüme inanıyor. Bu karar Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğüne de vurgu yapıyor.''

''BAYRAĞIMIZA UZATILAN ELLERİ KIRARIZ''

''Bu süreçlerden bir netice çıkmayınca sivil insanların Halep'ten çıkarılması için Rusya ile bir çalışma süreci başlatmıştık. Daha sonra İran da dahil oldu ve Astana sürecini başlattık. Cenevre sürecini canlandırdık. Rejim ve muhalefet de Astana sürecinde var. Aynı masadalar. Anayasa komisyonunda 50 kişi rejimden 50 kişi muhalefetten 50 kişi de sivil toplumdan. Yeni anayasa ya da mevcut anayasanın tadil edilmesinin amacı da ülkeyi seçime götürmek. Tüm bunlar için rejim ve muhalefetin uzlaşması gerekiyor. Benim söylediğim bundan farklı bir şey mi? İlk defa rejimle muhalefeti bir araya getirmiyoruz ki. Biz buna katkı sağladık. Muhalefet Türkiye'ye güveniyor. Bunu çarpıtmak isteyenler çarpıtabilir. Bunların kim olduğunu da biliyoruz. Bayrağımıza uzatılan elleri de kırarız.''

''SURİYE'DE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANMALI''

''Suriye'de bizi de tehdit eden bir terör örgütü var. Bu teröristlerin, DEAŞ kalıntılarının tamamen bu ülkeden temizlenmesi gerekiyor. Bu güvenliğin tesisi için de Suriye'nin istikrarlı bir ülke olması gerekiyor. Suriye'de kalıcı bir barışın olması için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledik. Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğini söyledik.''

ÇAVUŞOĞLU'NDAN BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Şam ile ilişkilerin düzelmesine destek vermesi üzerine de konuşan Çavuşoğlu, "Sayın Bahçeli'ye teşekkür ederiz" dedi. 

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz gün, "Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir" demişti.

Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek olmadığını söyleyen Bahçeli, "Türkiye’nin Suriye ile görüşme düzeyini siyasi diyalog mertebesine çıkarması, bu çerçevede terör örgütlerinin yuvalandıkları her coğrafi alandan işbirliğiyle sökülüp atılması önümüzdeki siyasi gündem konularından birisi olmaya namzettir ve hatta ciddiyetle ele alınmaya değerdir" ifadelerini kullanmıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...