Tgrt Haber
12 Kasım 2021 12:12

Batılı delegelerden uluslararası topluma ‘Belarus' çağrısı: Harekete geçelim

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Batılı üyeleri, Belarus'un Polonya sınırında yaşanan göçmen krizine karşı uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulundu.

Batılı delegelerden uluslararası topluma ‘Belarus' çağrısı: Harekete geçelim
Belarus,Göçmen krizi,Birleşmiş Milletler Konseyi

Avrupa’da yaşanan göçmen krizi derinleşiyor. Polonya üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan ve çoğunluğu Irak, Suriye ve Yemen'den gelen binlerce göçmenin Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişleri devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Batılı üyeleri Belarus'u göçmenleri, Avrupa Birliği'nin doğu sınırını istikrarsızlaştırmak için kullanmakla suçladı. Batılı üyeler Belarus yönetimini göçmenlerin hayatlarını "siyasi amaçlarla" tehlikeye atmakla suçladı. Tümü veto hakkına sahip daimi konsey üyeleri Fransa, Birleşik Krallık ve ABD tarafından yapıldı.

RUSYA'DAN BATILI ÜYELERE TEPKİ

Veto hakkına sahipolan Rusya'nın temsilcisi ise Belarus'a yöneltilen suçlamaları reddetti ve Polonya ile komşu Litvanya yönetimini göçmenlere kötü muamele yapmakla suçladı. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Dmitry Polyanskiy, "Polonya ve Litvanya sınır muhafızlarının göçmenleri dövüp Belarus topraklarına geri ittiği birçok vaka var" iddiasında bulundu. Polyanskiy, "Bunun tam bir utanç ve tüm uluslararası sözleşme ve kuralların tamamen ihlali olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Batılı delegelerden uluslararası topluma ‘Belarus' çağrısı: Harekete geçelim

DOĞAL GAZ TEHDİDİ

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukashenko dün yaptığı açıklamada, Minsk hükümetine karşı AB'nin yeni yaptırımlar getirmesi ve sınırı kapatması ihtimaline doğal gaz boru hattı tehdidi ile karşılık vermişti. Lukaşenko, "Yamal gaz boru hattı ile Belarus üzerinden Avrupa'ya gaz tedarik ediliyor. Avrupa'yı ısıtıyoruz, hala sınırı kapatacakları konusunda bizi tehdit ediyorlar. Peki ya, biz gazı kapatırsak? Bu nedenle Polonya, Litvanya ve diğerlerine konuşmadan önce düşünmelerini tavsiye ederim. Bu onların bileceği iş ama Avrupalılar uyarılmalı. Eğer bizi sindirmek için kabul edilemez yaptırımlar uygulanırsa onlara cevap vermeliyiz. Nasıl cevap vermemiz gerektiğini 6 ay önce konuşmuştuk" demişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...