Tgrt Haber
12 Mart 2022 15:09 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 10:56

İngiltere'den Chelsea'ye yaptırım, Newcastle'a Suudi Prens toleransı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasından hemen sonra tüm dünyadan yaptırım haberleri peş peşe geldi. İthalattan sosyal medya yasaklarına kadar Rusya’ya yönelik tepkiler dinmek bilmiyor. Bu yaptırımlardan Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Rus iş adamı Roman Abramovich dahil sayısız Rus zengin de nasibini aldı. Ancak bir çifte standarttan söz edilebilir mi?

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: The Guardian
Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Rus asıllı Roman Abramovich'in İngiltere'deki bütün mal varlığına el konuldu.
chelsea,abromoviç
Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Rus asıllı Roman Abramovich'in İngiltere'deki bütün mal varlığına el konuldu.

Gazeteci Barney Ronay, The Guardian’daki köşe yazısında, Chelsea’nin yaşadığı ama bir diğer İngiltere Premier Lig ekibi Newcastle United’ın yaşamadığı bir krize değindi. “Futbolla uğraşan birinin Yemen'deki savaşı da görmesi gerekmez mi?” başlıklı yazıda, Abramovich’e uygulanan yaptırım sonrası Chelsea’nin ekonomik krizle boğuştuğunu söyledi.

İngiltere hükümeti, Chelsea’yi satmaya çalışan Abramovich’in İngiltere’deki bütün mal varlıklarına el koydu. Chelsea’nin satışı durdurulurken, kulübün önümüzdeki maçlarda bilet satması yasaklandı. Ayrıca kulübün lisanslı ürünlerini satan mağazalar da kapatıldı. Üstelik en kötüsü de sözleşmesi biten futbolcularla yeni sözleşme imzalanamayacak, futbolcu transferi yapamayacak veya mevcut oyuncularını başka bir kulübe satamayacak.

Chelsea onlarca yaptırıma maruz kalırken, Newcastle'ın sahipleri söz konusu olduğunda çifte standart söz konusu. Peki, Chelsea’nin başına gelen bu olayın Newcastle United ile ne ilgisi var? 

NEWCASTLE'IN SAHİBİ PRENS SELMAN

Eski futbolcu Alan Shearer, Roman Abramovich için, “Ukrayna'da olanlarla ilgili Roman veya kulüpten hala bir kınama yok.” diyerek ateş püskürdü. Bir İngiliz futbol kulübünün bu tür suçlara ortak olan birine ait olmasını “kabul edilemez” olarak ifade etti.

Bu noktada üç ihtimal bulunuyor;

•    Alan Shearer, Yemen'deki savaşı hiç duymadı.

•    Alan Shearer, Muhammed bin Selman'ın kim olduğundan veya asıl işinin ne olduğundan habersiz.

•    Üçüncüsü ise Alan Shearer, Newcastle United'ı gerçekten sevdiği ve umursadığı için ilk iki ihtimali gözden kaçırmak istiyor. 

YEMEN KRİZİ FUTBOLA YANSIMADI

Buradaki bağlantı şu; Newcastle United, bir vakfa ait ve bu vakıf aynı zamanda Vladimir Putin'in Rusya'sı gibi, komşu bir devleti işgal etmeye çalışan Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman tarafından yönetiliyor.

Son yedi yıldır Suudi Arabistan, kıtlık, kaos ve toplumsal çöküş bir yana, tahminen 200 binden fazla insanın ölümüne yol açan bir savaş yürütüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Newcastle United'ı yöneten vakfın sahibi Muhammed bin Selman'ın iddia edilen savaş suçları konusundaki rolünün uluslararası makamlar tarafından soruşturulmasını istiyor.

Roman Abramoviç, ‘Ukrayna'nın istikrarını bozan ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan ve tehdit eden Putin ile bağlantısı olduğu için’ İngiliz hükümeti tarafından yaptırıma uğradı. Öte yandan, Yemen'de tahminen 10 bin çocuk öldürüldü veya yaralandı. İngiltere Futbol Federasyonu’nun, hükümetinin ve Chelsea üzerinden Rusya’ya tepki veren herkesin Yemen’i de görmesi gerekmez mi?

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...