Tgrt Haber
08 Ocak 2015 18:14

Esad'dan kaçanlar soğukla karşı karşıya kalıyor

Geçici Suriye hükümeti Başbakanı Tuma, "Diktatörlük cehenneminden, Esed'in kurşunlarından kaçanlar, soğuk cehennemiyle karşı karşıya kalıyor" dedi.

Esad'dan kaçanlar soğukla karşı karşıya kalıyor
suriye, esad, başbakan,

Geçici Suriye hükümeti Başbakanı Ahmed Tuma, zorlu kış şartlarıyla mücadele eden Suriyeli sığınmacılara yardım eli uzatılması çağrısında bulundu. Başbakan Tuma, Suriye içinde ve dışında soğuktan ölümlerin yaşanması üzerine, sığınmacıların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. "Arap kardeşlerimizi, uluslararası toplum ve tüm vicdan sahiplerini sıkıntı içindeki Suriyelilere yardım etmeye çağırıyoruz" diyen Tuma, soğuktan donarak hayatını kaybeden çocukları hatırlatarak, "Diktatörlük cehenneminden, Esed'in kurşunlarından kaçanlar, soğuk cehennemiyle karşı karşıya kalıyor" dedi. Ailelerin sığınacak yer ve yiyecek ihtiyacının öncelikli olarak karşılanması gerektiğini kaydeden Tuma, yaklaşık 12 bin ailenin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Barınma, gıda, battaniye, çadır ve yakacak gibi malzemelerin acil ihtiyaç listesinde yer aldığını vurgulayan Tuma, hükümet olarak ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini dile getirerek, "Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptıkları yardımdan dolayı başta Türkiye'deki kardeşlerimiz olmak üzere, Suudi Arabistan, Katar,  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile sığınmacılara kapılarını açan Lübnan ve Ürdün'e teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Ülkede devam eden şiddet olayları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısının 8 milyondan fazla olduğunu ifade eden Tuma, ülke içindeki sığınmacı sayısının yaklaşık 150 bin olduğunu belirtti. Yaklaşık 2 ay önce bin ailenin Atme beldesine sığındığını hatırlatan Tuma, çok sayıda kişinin başka ailelerin yanında yaşadığını söyledi.

Evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin yaşadıkları çadırların birçoğunun kullanılamaz hale geldiğini aktaran Tuma, terör örgütü IŞİD'in varlığı nedeniyle de birçok yardım kurumunun faaliyetlerini durdurduğunu dile getirdi.

"Türkiye ile koordinasyon, Türk yardım kurumları aracılığıyla devam ediyor"

Trajedinin büyüklüğü karşısında yapılan yardımların yetersiz kaldığını savunan Tuma, bölgeyi etkisi altına alan soğuk hava ve fırtınanın yardım faaliyetlerini de sekteye uğrattığını kaydetti.

Tuma, çadır kentlerde yaşanan sıkıntıların en büyük mağdurlarının çocuklar olduğunu ifade ederek, çocukların soğuk nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalandığını, birçoğu okul çağında olan çocukların eğitim hakkından da mahrum kaldığını hatırlattı.

Suriye krizinin yaşanan bir takım olaylar sebebiyle ikinci planda kaldığını aktaran Tuma şunları kaydetti:

"Birçok ülke yardım sözü vermişti. Ancak başka sebeplerden ötürü Suriye krizi ülkelerin önceliği arasında yer almadı. Türkiye ile koordinasyon, Türk yardım kurumları aracılığıyla devam ediyor. Ayrıca hükümetimizin merkezi de Türkiye'de bu durum tüm bakanlıklarla koordinasyon halinde olmamızı sağlıyor."

Öte yandan Destek ve Koordinasyon Birimi Başkanı Süheyr el-Etasi de yaptığı konuşmada, kış aylarının etkisini daha fazla hissettirdiği bu günlerde, sığınmacıların büyük bir facianın eşiğinde olduğunu vurguladı.

Suriyeli sığınmacıların yaşadığı sıkıntıların kış mevsiminin girmesiyle daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunduklarını söyleyen Etasi şöyle devam etti:

"Birkaç ay öncesinden uyarıda bulunduk. Ancak herhangi bir geri dönüşüm alamadık. Katar Suriye içindeki ablukayı kırdı. Katar tarafından Humus ve Doğu Guta'da gıda projeleri finanse edildi. Dost ülkelerin bu konuya acil müdahalesini bekliyoruz. Suriyelilere yardımlarını esirgemeyen Arap kardeşlerimize güveniyoruz."

Kış mevsimiyle birlikte soğuk havanın etkisini artırması üzerine Suriye içinde ve dışında şimdiye kadar yaklaşık 10 sığınmacının donarak öldüğü açıklandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...