Tgrt Haber
17 May 2022 10:37 - Güncelleme : 17 May 2022 12:27

İsveç'ten ikinci NATO adımı: Bakan canlı yayında imzayı attı

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, canlı yayında NATO'ya üyelik başvuru belgesini imzaladı, ikinci adım da atıldı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve ana muhalefet partisi lideri Ulf Kristersson düzenledikleri ortak basın toplantısında, NATO’ya başvurmaya karar verdiklerini açıkladı.
isveç,nato
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve ana muhalefet partisi lideri Ulf Kristersson düzenledikleri ortak basın toplantısında, NATO’ya başvurmaya karar verdiklerini açıkladı.

Finlandiya'nın NATO'ya üye olmaya karar verdiğini duyurmasının ardından İsveç harekete geçti. Geçtiğimiz gün İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dünyaya NATO kararlarını duyurdu. Andersson, "İsveç parlamentosunda geniş bir çoğunluk NATO'ya katılmayı destekliyor. İsveç ve İsveç halkı için olacak en iyi şey NATO'ya katılmak olacak" dedi.

İsveç'in bu kararının ardından İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, bugün canlı yayında NATO'ya üyelik başvurusunu imzaladı. Linde, İsveç için en iyisini yaptığını söyledi. Linde, başvuru belgesinin kısa sürede Finlandiya ile birlikte NATO'ya teslim edileceğini sözlerine ekledi. 

İsveç'ten ikinci NATO adımı: Bakan canlı yayında imzayı attı

RUSYA VE TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Rusya Devlet Başkanı Putin ise konuya ilişkin açıklamasında "Rusya'nın Finlandiya ve İsveç ile problemi yok, NATO'nun genişlemesi problem" demişti. Putin ayrıca "İsveç ve Finlandiya'nın askeri altyapısı genişletilirse tepki veririz" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ise verdiği demeçte Vladimir Putin’in İsveç ve Finlandiya için ‘NATO’ya katılmaları hata olur’ sözlerini yinelemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ''İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri konuşturuyorlar. Özel davetler çıkarıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Pazartesi Türkiye'ye geleceklermiş. Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar.'' açıklamasını yaparak resti çekmişti.

TERÖRİSTLERİN İADESİNE RED

Terör örgütü PKK/YPG'ye maddi ve askeri destek sağlayan İsveç ve Finlandiya arasında NATO krizi çıktı. Terör örgütü PKK/YPG'nin yanı sıra FETÖ mensuplarına da ev sahipliği yapan iki ülke, terör örgütleriyle arasına mesafe koymayı kabul etmedi. Türkiye, bu durum karşısında NATO üyeliklerini veto edeceklerini duyurdu. 

İsveç'ten bir grup heyetin Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirileceği ifade edilirken Finlandiya ise Ankara ile görüşmelerini hızlandırdı. Tüm dünyanın yakından takip ettiği gelişmeler sonasında Türkiye'nin diplomasiyi yumuşatma çabası yine sonuçsuz kaldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...