Tgrt Haber
30 Haziran 2022 15:55 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 17:01

ABD Başkanı Joe Biden'dan F-16 açıklaması: Türkiye'ye satmalıyız, Kongre'den onay çıkacağını düşünüyorum

Son dakika haberi: NATO Zirvesi'nin ardından konuşan ABD Başkanı Joe Biden'dan Rusya'ya gözdağı verdi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimiyle NATO'nun hiç olmadığı kadar birlik halinde olduğunun altını çizen Biden, "NATO'nun sınırlarının her bir karışını koruyacağız" dedi. Türkiye'ye F-16 satışıyla da ilgili konuşan Biden, Türkiye'ye F-16'ların satılması gerektiğini söyledi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
ABD Başkanı Joe Biden'dan F-16 açıklaması: Türkiye'ye satmalıyız, Kongre'den onay çıkacağını düşünüyorum
Joe Biden,ABD,NATO

NATO Liderler Zirvesi sona erdi. ABD Başkanı Joe Biden kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimiyle birlikte NATO'nun hiç olmadığı kadar birlik halinde olduğuun belirten Biden, Rusya'ya gözdağı vererek "NATO'nun sınırlarının her bir karışını koruyacağız" dedi.

600'ün üzerinde tank, füzesavar sistemleri ve gelişmiş hava sistemleri ile Ukrayna'ya yarım edildiğini belirten Biden, Ukrayna'ya 7 milyar dolarlık yardım yapıldığıın söyledi.

Konuşmasının devamında soru-cevap bölümüne geçen Biden'a yönelikte Türkiye'nin F-16 talebine ilişkin de "F-16 satmalıyız ama bunu yapmamız için Kongre'den onay almamız lazım. Kongreden onay çıkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Biden'ın konuşmasında satır başları:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından NATO hiç olmadığı kadar birlik halinde. ABD söylediğini yapıyor. NATO'nun sınırlarının her bir karışını koruyacağız.

Romanya'da bir tümenimizi muharebeye hazır halde tutuyoruz. Dünya değişiyor. Biz de buna adapte oluyoruz. Rusya'nın saldırganlığına vermiş olduğumuz yanıt da bunun bir göstergesi. NATO Ukrayna'nın her zaman yanında.

"UKRAYNA'YA YARDIMA DEVAM EDECEĞİZ"

600'ün üzerinde tank, füzesavar sistemleri, füze sistemleri, gelişmiş hava sistemleri... Bunların hepsini Ukrayna'ya yardım ediyoruz. Ben göreve geldiğimden bu yana Ukrayna'ya 7 milyar dolarlık yardım yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz.

Bizim pasifikteki ortaklarımız da ilk defa NATO'nun zirvesine katıldılar. Bunlar çok önemli. Artık ülkeler altyapı ihtyaçlarını çok daha ileri bir şekilde karşılayacak. Çin'in aksine biz projelerin tamamını şeffaf bir biçimde yapıyoruz.

"TÜRKİYE'YE F-16 SATMALIYIZ"

Aralık ayında F-16’ları satmamız gerektiğini söylemiştim. Onları modernize de etmemiz gerekiyor. Bunları yapmamız çıkarlarımıza aykırı. Bu konudaki pozisyonum Aralık ayından beri değişmedi. Onlara F-16 satmalıyız ama bunu yapmamız için Kongre'den onay almamız lazım. Kongreden onay çıkacağını düşünüyorum

SORU-CEVAP

-ABD Ukrayna'ya daha ne kadar yardımda bulunacak?

Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ek silah yardım yapacağız. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra NATO daha birleşik duruyor. Rusya'nın saldırısı zaferle sonuçlanmayacak.

-Rusya'nın petrol ihraç fiyat üst sınırı ABD'de petrol fiyatlarını aşağıya çekecek mi?

Biz NATO'yu daha güçlendirmeye devam edeceğiz. Rusya'nın petrol gemilerini sigorta sisteminden çıkarmalıyız dedim ve sonuçta bunu yaptık.

-ABD Türkiye'ye F-16'ları verecek mi?

Bu konudaki duruşum değişmedi, Türkiye'ye F-16 satmalıyız. Kongre'den onay almamız gerekiyor ve alacağımızı düşünüyorum.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...