Tgrt Haber
29 Haziran 2022 18:56 - Güncelleme : 29 Haziran 2022 21:02

Son dakika: Erdoğan-Biden görüşmesi sona erdi: ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına destek mesajı

Son dakika haberi: İspanya’nın başkenti Madrid’teki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı dahilinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Biden, "Erdoğan ile çok iyi bir görüşme yaptık" dedi. Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise görüşmenin olumlu olduğu ifade edildi.

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT HABER
Son dakika: Erdoğan-Biden görüşmesi sona erdi: ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına destek mesajı
biden,erdoğan

İspanya’nın başkenti Madrid’teki Hükümet ve Devlet Başkanları Toplantısı dahilinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme sona erdi. Erdoğan ve Biden'ın, IFEMA Kongre Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü.

MASADAKİ KONULAR

Görüşmede masadaki konular arasında ikili ilişkiler ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasından sonra ABD'den satın almak istediği F-16'lar yer aldı.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.

Erdoğan gün içinde birçok G-20 lideriyle görüşmüştü.

"TAKDİRLE KARŞILIYORUZ"

Beyaz Saray'dan yapılan basın açıklamasında Biden'ın Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunun altını çizdiği, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık 20 yıl katkıda bulunmasını takdirle karşıladığını dile getirdiği aktarıldı.

Liderlerin görüşmesinde, Suriye'deki siyasi süreç, Afganistan'da ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılması, Libya'daki seçimler, Doğu Akdeniz'deki durum ve Kafkasya'nın güneyindeki diplomatik çabaların gündeme geldiği kaydedildi.

ABD Başkanı Biden'ın iki ülke arasında savunma iş birliğini ve Türkiye'nin NATO üyesi olarak önemini teyit ettiği, öte yandan ABD'nin Türkiye'nin Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olmasından endişe duyduğuna işaret ettiği bildirildi.

Biden'ın görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ

Kritik zirve sonrası Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise görüşmenin olumlu olduğu ifade edildi. Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. 

Görüşmede, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımların ele alındığı ifade edildi.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞINA DESTEK

ABD Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşarı Celeste Wallander, Beyaz Saray olarak Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etme planlarını desteklediklerini duyurdu.

"GÜÇLÜ BİR ZİRVE OLDU"

Toplantı öncesi konuşan Erdoğan, "Bu zirvede yarın da devam edecek çalışmalarımızla inanıyorum ki ülkelerimizle dolu dolu huzurla döneceğiz. NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar, özellikle Rusya-Ukrayna olayı, akaryakıtla ilgili gelişmeler ve bir an önce de hububat konusunda açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım. Ben de özellikle uzun bir aradan sonra sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Özellikle bu NATO Zirvesi, gündemi itibariyle güçlü bir zirve oldu. NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak atımlar da Rusya-Ukrayna sürecine de katkı verecektir. Rusya-Ukrayna konusunda temennimiz denge politikalarıyla netice alıp, hububat sorununu çözmek." dedi.

TÜRKİYE'YE BİR TEŞEKKÜR DAHA

Biden ise, "Özellikle Finlandiya ve İsveç'in üyelikleriyle ilgili teşekkür etmek istiyorum. Sizinle burada olmak gerçekten çok güzel." ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞME TEKLİFİ ABD'DEN GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nin düzenlendiği Madrid'e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden'la bir görüşme yaptıklarını dile getiren Erdoğan, "Sayın Biden ile bir görüşme yaptık. Bu akşam veya yarın tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Biz de 'olabilir' dedik." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
GULSAH DOGAN 4 Temmuz 2022 11:38

SN CUMHURBASKANIMIZI COK SEVİYORUZ SAYGILAR HURMETLER DİLİYORUM

Sonraki Haber Yükleniyor...