Tgrt Haber
15 Nisan 2019 20:36

Paris'in ünlü Notre Dame Katedrali'nde yangın!

Paris’in en ünlü yapılarından Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın ülke ve dünya çapında yankıya sebep oldu. Katedralin önünde toplanan vatandaşların yangının söndürülmesi için dua etmesi ise kameralara yansıdı.Yangın yaklaşık 8,5 saat sonra söndürüldü.

Paris'in ünlü Notre Dame Katedrali'nde yangın!
paris,yangın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Notre Dame Katedrali’ndeki yangınla ilgili olarak, “Paris’teki Notre Dame Katedrali’ndeki yangını büyük üzüntüyle izliyoruz. Dünya mirasına ait bu mimari şaheserin tahrip olması tüm insanlık için büyük bir felaket.” dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından Paris’te bulunan Notre Dame Katedrali’ndeki yangınla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu, paylaşımında, “Paris’teki Notre Dame Katedrali’ndeki yangını büyük üzüntüyle izliyoruz. Dünya Mirası’na ait bu mimari şaheserin tahrip olması tüm insanlık için büyük bir felaket.” ifadesini kullandı. Fransa'nın başkenti Paris’te her yıl yaklaşık 13 milyon turistin ziyaret ettiği en ünlü yapılardan biri olan Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Sosyal medyada yüz binlerce kişi tarihi katedralin yanmasından dolayı üzüntüsünü paylaşırken, birçok lider ve siyasi de özel olarak mesaj yayımladı. ABD Başkanı Donald Trump, eski Fransa Cumhurbaşkanları Nicolas Sarkozy, François Hollande ve Papa’nın da üzüntüsünü paylaştığı mesajların yanı sıra birçok siyasi yangın bölgesine gitti. Ulusa sesleniş konuşması kaydı sırasında yangın haberini alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yanısıra Kültür Bakanı Franck Riester, Savunma Bakanı Florence Parly ve İçişleri Bakanlığı temsilcisi Laurent Nunez'in de bölgeye geldiği öğrenildi. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Paris'in Notre Dame Katedrali'ndeki büyük yangını seyretmek çok korkunç. Belki yangını söndürmek için havadan su tankerleri kullanılabilirdi. Hızlı hareket etmek lazım.” ifadeleri üzerine cevap veren Paris İtfaiyesi yetkilileri böyle bir şeyin yapılmasının yapıya çok daha fazla hasar vereceğini açıkladı.

Ülke ve dünya çapında herkesi etkileyen yangın haberleri hızla yayılırken, birçok dergi ve gazete de olayı kapağına taşıdı. Liberation dergisi, yanmakta olan Notre Dame Katedrali'nin fotoğrafı ile kapağa “bizim dramımız” anlamına gelen “Notre-Drame” başlığını taşıdı.

Online bağış platformunda sayfa açıldı 

1163 yılında yapımına başlanan ve yapımı yaklaşık 200 yıl süren, her yıl yaklaşık 13 milyon turistin ziyaret ettiği Notre Dame Katedrali'nin yangın sonrası onarılması için online bağış platformunda sayfa açıldığı açıklandı. 

MERKEL’DEN, MAKRON’A: NOTRE DAME KATEDRALİ'Nİ ALEVLER İÇİNDE GÖRMEK DERİNDEN ÜZDÜ
 

Başbakan Angela Merkel adına Twitter hesabından bir açıklama yapan Federal Hükümet Sözcüsü Steffen R. Seibert, Merkel’in "Notre Dame Katedrali'ni alevler içinde görmek beni derinden üzdü. Fransa ve Avrupa kültürümüzün sembolleriden biri olan kiliseyi alevler içinde görmek tarifsiz acı. Tüm kalbimizle Fransız dostlarımızın yanındayız.’’ sözlerini paylaştı.

Sözcü Seibert, Başbakan Merkel adına yangın ile ilgili yaptığı ikinci paylaşımında da, ’’Sallanan fakat yıkılmayacak olan Notre Dame Katedrali’nin üzerindeki alevleri söndürmeye çalışan başta itfaiye mensupları olmak üzere tüm çalışanlara güç ve başarılar dilerim’’ dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: "Savaş tam olarak kazanılmasa da en kötüsü yaşanmadı"

Cumhurbaşkanı Macron, Notre Dame Katedrali'nin önünde yangına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Katedralde yaşananların korkunç bir trajedi olduğunu belirten Macron, yapının ana yapısının kurtarıldığını söyledi.

Yangın söndürme çalışmalarında görev yapan 500'e yakın itfaiye erine teşekkür eden Emmanuel Macron, "Savaş tam olarak kazanılmasa da en kötüsü yaşanmadı. Önümüzdeki saatler kritik." dedi.

Katedrali 800 yıl önce kendilerinin yaptığını belirten Macron, binayı yeniden inşa edeceklerini duyurdu.

Macron, açıklama yaptıktan sonra Başbakan Edouard Philippe, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve beraberindeki heyetle incelemelerde bulunmak üzere, soğutma çalışmaları devam eden katedrale geçti.

Notre Dame Katedrali'ndeki yangın kontrol altına alındı

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangının tamamen kontrol altına alındığı ve büyük ölçüde söndürüldüğü bildirildi.

İtfaiye Sözcüsü Gabriel Plus, basına yaptığı açıklamada, "Yangın tamamen kontrol altına alındı ve neredeyse tamamı söndürüldü." dedi. Plus, çalışmaların gece boyu devam edeceğini de belirtti.

Yerel saatle 18.50'de başlayan yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.Fransa'nın başkenti Paris'te Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın yaklaşık 8,5 saat sonra söndürüldü.

Yangını bir "trajedi" olarak tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Gurur duyalım, çünkü bu katedrali 800 yıldan daha uzun bir süre önce biz inşa ettik ve yüzyıllar boyunca büyütüp geliştirdik. Bu gece kati bir şekilde söylüyorum, birlikte yeniden inşa edeceğiz." dedi.

Yangının sebebi bilinmese de itfaiye yetkilileri alevlerin, "muhtemelen" 6 milyon avroluk renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti.

Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapının büyük ölçüde zarar görmesi, Fransızlar kadar diğer Avrupalıları da üzdü.

Avrupalı liderler üzüntülerini dile getirirken, Fransa'da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfı, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı duyurdu.

Fransa'nın milyarder Pinault ailesi, yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon avro bağış yapacağını duyurdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...