Tgrt Haber
08 Ağustos 2022 16:17 - Güncelleme : 08 Ağustos 2022 16:42

Silahsız 3 Avustralyalı askeri öldüren Afgan askerine Taliban'dan kahraman muamelesi

Afgan askeri Hikmetullah, on yıl önce, 3 silahsız Avustralyalı askeri öldürdüğü için şimdilerde Taliban tarafından kahraman muamalesi görüyor. Hikmetullah'ın serbest kaldıktan sonra lüks bir ev ve korumalarla hayatını idame ettirdiği iddia edildi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: The Guardian
Silahsız 3 Avustralyalı askeri öldüren Afgan askerine Taliban'dan kahraman muamelesi
afganistan,avustralya,asker,abd

On yıl önce üç Avustralyalı askeri öldüren Hikmetullah adlı Afgan askerine, serbest kaldıktan sonra Taliban tarafından kahraman muamelesi yapılıyor. Guardian'ın haberine göre, Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayan Hikmetullah, oldukça sıkı korunan, lüks bir evde yaşıyor. 29 Ağustos 2012 yılında Uruzgan'da Avustralyalı askerlere ateş açan ve silahsız 3 askeri öldüren Hikmetullah, o dönem Afgan Ulusal Ordusu'nda çavuş olarak görev alıyordu. Hikmetullah, olayın ardından Baluçi vadisine kaçtı, 2013 yılında Pakistan'da yakalandı.

İdam cezasına çarptırılmasına rağmen 7 yıl boyunca Bagram Cezaevi'nde yatan Afgan askeri, 2020'de 5 bin Taliban üyesinin hapishaneden salınması için ABD ve Taliban'ın anlaşmasının ardından Katar'a ev hapsine gönderildi, örgütün Kabil'de geçen sene kontrolü sağlamasının ardından başkente döndü.

MORRISON 'SALMAYIN' DEDİ TRUMP KABUL ETMEDİ

Dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Donald Trump'tan Hikmetullah'ın serbest bırakılmamasını istese de Washington, "barış anlaşmasına ve şiddetin azalmasına" katkı sağlayacağı gerekçesiyle bunu kabul etmemişti.

''YABANCILARI ÖLDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİM''

ABD destekli eski Afganistan yönetiminden bir yetkili, serbest bırakma müzakereleri yapılırken Hikmetullah'ın şu ifadeleri kurduğunu aktardı:

''Serbest bırakılırsam yabancıları öldürmeye devam edeceğim. Avustralyalıları öldürmeye devam edeceğim ve seni de öldüreceğim çünkü sen yabancıların kuklasısın… Özgür olacağız, Afganistan özgür olacak. Seni öldüreceğiz.''

İsmi açıklanmayan bir kaynak, Hikmetullah'ın salınmamasını istediğini, tehlike arz ettiğini söyledi:

''Tanıştığım kişi tehlikeli bir terörist, tehlikeli bir adam. Pişman değil. O bir tehdit. Dünyaya zarar verebilir. Serbest bırakılmamalıydı.''

Öte yandan Hikmetullah, ABD destekli yönetimin serbest bırakılmasına itiraz ettiği kişiler arasındaydı. Guardian, Hikmetullah'ın, geçen hafta öldürülen El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin yaşadığı yerde son derece güvenli ve lüks bir mülkte bulunduğunu bildirdi.

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...