Tgrt Haber
25 Aralık 2014 17:15

Ukrayna'da ağır silahlar ile rehineler konusunda mutabakat

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında rehinelerin değişimi ile ağır silahların savaş hattından çekilmesi konusunda mutabakat sağlandığı bildirdirdi.

Ukrayna'da ağır silahlar ile rehineler konusunda mutabakat
ukrayna, ağır silahlar, rehineler,

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan Aleksandr Rozmaznin, ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara karşı mücadele eden hükümet güçlerinin 26 Aralık'tan sonra mermi çapı 100 milimetreden büyük ağır silahlarını savaş hattından geri çekmeye başlayacağını belirtti. Rozmaznin, "Minsk memorandumunun hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun ilk etabı gerçek ateşkesin sağlanması. 26 Aralık'tan sonra mermi çapı 100 milimetreden büyük olan ağır silahları savaş hattından geri çekerek, Minsk mutabakatının ikinci aşamasına geçeceğiz" ifadesini kullandı. Rozmaznin, tarafların ağır silahlarını 15 kilometre geri çekmesiyle taraflar arasında 30 kilometrelik bir güvenlik bölgesinin oluşturulacağını belirtti.

Ayrılıkçılar rehine değişimine hazır

Doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Luhansk Halk Cumhuriyeti Başkanı" İgor Plotnitski, Üçlü Temas Grubu'nun Minsk'teki görüşmelerinde taraflar arasında rehine değişimi konusunda mutabakat sağlandığını belirtti. Plotnitski, 28 Aralık'a kadar ayrılıkçılar ile hükümet güçlerinin rehineleri değiştireceğini belirterek, "Günümüzde tek bir mutabakat var. O da, 28 Aralık tarihine kadar 225 ayrılıkçıya 150 askere değiştirilmesi konusundaki mutabakat" dedi.

"Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı" Aleksandr Zaharçenko da Minsk'teki görüşmelerde tarafların ellerindeki tüm rehineleri karşılıklı olarak değiştirmek için mutabakat sağladığını kaydetti. Zaharçenko, 150 asker ve 225 ayrılıkçı rehinenin değiştirileceğini vurguladı. Zaharçenko, "Minsk görüşmeleri çerçevesinde herhangi bir mutabakat hakkında konuşmak için henüz erken. Ancak tek söyleyebileceğim, tarafların ellerindeki tüm rehineleri karşılıklı olarak değiştireceği konusunda uzlaşma sağlandı. Diğer konulardaki görüşmeler ise devam ediyor" ifadesini kullandı.

Minsk görüşmeleri

Belarus'un başkenti Minsk'te üçüncü kez bir araya gelen eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT'in Kiev Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego, 5 saatten uzun süren görüşmelerde bulundu.

Hafta başında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen dörtlü telefon görüşmesinde, Minsk Üçlü Temas Grubu'nun 24 ve 26 Aralık tarihlerinde toplanması konusunda mutabakat sağlanmıştı.

Ülkenin doğusunda ateşkesin sağlanması için ilk defa 5 Eylül'de, Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelen taraflar arasında, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. 19 Eylül'de ikinci kez toplanan "Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu", ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin dokuz maddeden oluşan memorandumu imzalamıştı. Ancak ayrılıkçılarla hükümet güçleri arasında hala silahlı çatışma çıkıyor ve taraflar birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...