Tgrt Haber
13 Haziran 2014 11:51 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:00

Berat Kandili'nde camiler doldu taştı

Ramazan ayının müjdecisi olan ve Şaban ayının ondördüncü gecesini on beşinci gününe bağlayan Berat Kandili dolayısıyla camiler ibadet etmek isteyenlerle doldu, taştı.

Berat Kandili'nde camiler doldu taştı
berat kandili, camiler, ramazan ayının müjdecisi

Sabancı Merkez Camisi'nde Berat Kandili dolayısıyla düzenlenen programda dua edildi, mevlit okundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Sabancı Merkez Camisi'nde düzenlenen programda, kandillerin insanların arınması ve erdemli olması noktasında önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. İnsanların arzularından ve tutkularından arınması gerektiğini ifade eden Görmez, kandillerin her türlü kötülüklerden, şerden, zulüm ve haksızlıklardan uzak durmayı öğrettiğinin altını çizdi.
Görmez, Allah'ın kandillerde bağışlanma ve arınma beklediğini bildirerek, şöyle konuştu: "Mümin, karıncayı bile incitmez ama etrafımıza baktığımızda, İslam dünyasına baktığımızda, Müslümanların bundan ne kadar uzak kaldığını görüyoruz. Müslümanların birbirine karşı ne kadar şefkatsiz, acımasız hale geldiğine hepimiz şahit oluyoruz. Suriye'de, Irak'ta Müslümanlar birbirini katlediyor, neden? Çünkü Teberra'yı kaybettik, çünkü Tevella'yı kaybettik. Çünkü Allah'a dost olmaktan uzaklaştık. Bu vesileyle Berat Gecesi'nde milletçe dua edeceğiz. Musul'da beratını bekleyen kardeşlerimize Beraat Gecesi'nde Yüce Rabbimiz, sıhhat, afiyet içerisinde çocuklarına dönmeyi nasip etsin inşallah. Dualarımız onlarla, yeryüzünün neresinde olursa olsun zorda ve darda olan gözü yaşlı bir kardeşimiz varsa duamız onunla birlikte olacak."
Görmez'in konuşmasının ardından dua edildi, mevlit okundu. Programa, Adana Valisi Mustafa Büyük ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve İl Müftüsü Arif Gökce de katıldı.
İstanbul'da Berat Kandili
Ramazan ayının müjdecisi kabul edilen Berat Kandili'nde vatandaşlar camilere akın etti. Berat Kandili dolayısıyla Sultanahmet, Süleymaniye, Eyüp, Fatih ve Mimar Sinan camilerinin de aralarında bulunduğu pek çok camide mevlit okundu, dualar edildi. Sultanahmet Camisi'ndeki mevlide katılan imam Hasan Kara, Berat Kandili hakkında vatandaşlara bilgiler verdi. Kara, Müslümanların Berat Kandili'ni kutladı.  Darülaceze Müessesesi İstanbul Müdürlüğü'nce Kayışdağı kampüsünde Berat Kandili dolayısıyla sohbet toplantısı düzenlendi. Camilerde yaşanan yoğunluk nedeniyle çok sayıda vatandaş ibadetini cami avlularında yerine getirdi. Kandil gecesine turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği görüldü.
Selimiye Camisi'ne akın
Edirne'deki tarihi Selimiye Camisi, Berat  Kandili'nde çevre illerden ve Batı Trakya'dan  gelenlerle doldu taştı. Yılın her günü birçok insanın ziyaret ettiği, Mimar Sinan'ın "ustalık" eserim dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camisi'nde kandili geçirmek isteyen vatandaşlar, akşam saatlerinden itibaren camiyi doldurmaya başladı. Edirnelilerin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelenler Selimiye Camisi'nde dua etti. Edirne'ye sabahın erken saatlerinde gelen vatandaşlar, kentteki tüm camileri ziyaret ettikten sonra akşam namazını Selimiye Camisi'nde kıldı. Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu gecede İl Müftüsü Emrullah Üzüm vaaz verdi. Vaazın ardından yatsı namazı kılındı.
Şanlıurfa'da vatandaşlar Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camileri doldurdu
İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, vatandaşlar Berat Kandili dolayısıyla Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camileri doldurdu. "Peygamberler şehri" olarak da adlandırılan kentte, Adıyaman, Gaziantep ve Diyarbakır gibi çevre illerden gelen çok sayıda vatandaş, kandili dolayısıyla Hz. İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makam ile Hz. Eyüp'ün hastalığında çile çektiği rivayet edilen mekanı ziyaret etti. Akşam saatlerinde Balıklıgöl Yerleşkesi'ne gelen vatandaşlardan kimileri gün dolayısıyla tuttukları oruçlarını açtı, kimileri de de camilerde namaz kılıp, Kur'an-ı Kerim okudu.
Yatsı namazının ardından, müftülük yetkililerince Dergah Camisi'nde mevlit okundu. Kentteki camilerin tamamında da kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi.
Diyarbakırlı aileler: Zulümle götürülen çocuklarımızı istiyoruz
Diyarbakır'da çocukları terör örgütü tarafından kaçırılan ve seslerini duyurmak için oturma eylemi yapan aileler, Berat Kandili dolayısıyla çocuklarına kavuşmak için Hz. Süleyman Camisi'nde dua etti. Çocukları terör örgütü tarafından kaçırılan ailelerin seslerini duyurmak için Dağkapı Meydanı'ndaki oturma eylemi sürüyor. Berat Kandili dolayısıyla oturma eylemi yaptıkları Dağkapı Meydanı'ndan Suriçi bölgesindeki tarihi Hz. Süleyman Camisi'ne yürüyen aileler burada çocuklarına kavuşmak için Allah'a yakardı. Çocuklarının fotoğraflarını taşıyan aileler, dua okunurken gözyaşlarını tutamadı.
Balkanlar'da Beraat Kandili
Bazı Balkan ülkelerinde, Berat Kandili dolayısıyla düzenlenen programlarda dua edildi, mevlid-i şerif okundu. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki bazı camilerin yanı sıra Pazariçi kasabasındaki yeni inşa edilen camide kandil dolasıyla merkezi program icra edildi.
Makedonya İslam Birliği ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Univerzalna Salonu'nda düzenlediği programa din adamları ve öğrenciler katıldı.
Kur'an tilavetiyle başlayan programda ilahiler okundu. Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi, ramazan ayı öncesinde böyle bir program düzenlemekten mutlu olduklarını söyledi.
Almanya ve Macaristan
Almanya'nın Frankfurt kentinde Berat Kandili dolayısıyla düzenlenen programda da mevlit okundu, dualar edildi.
Almanya'da, Berat Kandili dolayısıyla Frankfurt kentinde bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi'nde program düzenlendi. Gurbetçiler, programa yoğun ilgi gösterdi.
Kur'an tilavetiyle başlayan programda, dualar edildi, mevlit ve ilahiler okundu. Cami bahçesinde vatandaşlara meyve ve şeker ikramı yapıldı.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Müslümanlar, kentteki Türk mescidini doldurdu. Macar, Türk ve diğer milletlerden Müslümanlar, camisi bulunmayan Budapeşte’deki Türk mescidinde saf tuttu. Namaz kılıp, dua eden Müslümanlar, Berat Gecesi'ni ihya etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Berat Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Berat Kandili'nde, Türk-İslam alemini çevreleyen ağır meselelerin hafiflemesi, akan gözyaşlarının dinmesi, feryat, fesat ve hüzünlerin son bulmasını diledi.  Her türlü olumsuz ve bunaltıcı gelişmenin yaşandığı bir zaman diliminde bir kez daha mübarek bir akşamın, kutlu bir kandilin manevi nuruyla aydınlanıldığını belirten Bahçeli, manevi yaraların sarılması, manevi buhranların, maneviyatta yaşanılan krizlerin tamir ve tedavisinin Berat'ın eşsiz imkanlarıyla mümkün olabileceğini vurguladı.
Bu kutsi gecenin vicdan muhasebesi, kalp sorgulaması için iyi bir fırsat olduğuna değinen Bahçeli, şunları kaydetti:
"Diliyor ve istiyorum ki yaşadığımız akıl almaz sorunların telafisi, mahkum olduğumuz huzursuzluk ve samimiyetsizlik akıntısının kuruması bu kandil gecesinin bereketiyle gerçekleşsin. Türk-İslam alemini çevreleyen ağır meselelerin hafiflemesi, akan gözyaşlarının dinmesi, feryat, fesat ve hüzünlerin son bulması Allah'tan niyazımdır. Bu gecenin kurtuluşumuza, manevi arınmamıza ve gönül dünyamızın temizliğine vesile olması elbette en halisane beklentimdir. Nefis terbiyesine ve kendimizi gözden geçirmeye çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Berat Kandili’nin bağışlayıcı ve affedici mana ve mesajlarıyla silkinip toparlanmamız lazımdır."
İyi bir insan, samimi bir Müslüman olmanın, kötülüklere, şeytani heves ve arzulara, bozguncu ve yıkıcı emellere karşı koymanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirten Bahçeli, "Gönül yapmak yerine yıkan, kalp onarmak yerine kıran, muhabbetle dostlukla ve kardeşlikle muamele yapmak yerine gıybet ve gafletle vakit geçirenlere Allah'ın izni ve inayetiyle fırsat vermemeliyiz" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...