Tgrt Haber
05 Temmuz 2021 15:25

Altında yeni pencere açılıyor! Altın fiyatları düşecek mi?

Vatandaşın yakından takip ettiği gram altın 500 liranın üzerini test etti. Çeyrek altın 822 liradan, Cumhuriyet altını ise 3 bin 342 liradan satışa sunuluyor. Ekonomist Prof. Dr. Sinan Alçın normalleşme süreci ile birlikte hem küresel düzeyde altının ons fiyatında hem de gram altın fiyatında geriye doğru kademeli geri çekilmenin olabileceğini söyledi.

Altında yeni pencere açılıyor! Altın fiyatları düşecek mi?
altın,çeyrek altın,cumhuriyet altını

SİNEM ERYILMAZ | EKONOMİ SERVİSİ

ABD dolarındaki güçlü baskı ve Fed kararı nedeniyle haziran ayında yüzde 7,7 değer kaybeden altın, son beş yılın en kötü performansını sergiliyor. Analistler aşağı yönlü risklerin sürdüğünü ifade ediyor. Ayrıca doların değer kazanmaya devam edeceği algısının spekülatif yatırımları caydırarak altın üzerindeki baskıyı artırdığını söylüyorlar. 

Öte yandan ABD Tarım Dışı İstihdam verisiyle beraber ons altında yukarı yönlü hareketin oluştuğu görüldü. 1800 dolar seviyesine ulaşmakta güçlük çeken ons altında dolar endeksinin yükseliyor olması satış baskısını artırıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yatay bir seyir izlemesi ons altını pozitif etkilemeye devam ediyor.
Ons altın1789 dolar civarında seyrediyor. En çok takip edilen gram altın, geçtiğimiz haftalarda 493 liraya kadar gerilemişti. Haftanın ilk gününe 500 liranın altında başlasa da 500 liranın üzerini test etti. 

Çeyrek altın 822 liradan, Cumhuriyet altını ise 3 bin 342 liradan satışa sunuluyor.

“FİYATLARDA GERİ ÇEKİLME GÖRECEĞİZ”

Altın fiyatlarında önümüzdeki dönemde ne olacağına ilişkin değerlendirmede bulunan Ekonomist Prof. Dr. Sinan Alçın, koronavirüs aşısındaki gelişmeler sonrası yaşanan normalleşme sürecinin altında yeni bir pencere açtığını ifade etti. 
Altının pandemi sürecinin başından itibaren aşırı derecede fiyatlandığını anımsatan Prof. Dr. Sinan Alçın, “Normalleşme süreci altın başta olmak üzere değerli madenler ve çeşitli emtiaların fiyatlarında da normalleşme sürecini beraberinde getirecektir. Fiyatlarda bir geri çekilme göreceğiz” dedi.

KADEMELİ GERİYE ÇEKİLME

“Ancak masa üstünde bir diğer değişken olarak da Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı var. Fed’in bu faiz artırımınında hangi zamanda, ne şiddetle adım atacağı hem altının hem de diğer emtiaların fiyat yönünü belirlemede önemli olacak” diyen Prof. Dr. Alçın, “Dolayısıyla önümüzdeki süreçte her ne kadar delta varyantı konuşuluyor olsa da normalleşmenin devam edeceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla hem küresel düzeyde altının ons fiyatında hem de içeride gram altın fiyatında geriye doğru kademeli de olsa geri çekilmenin olabileceğini öngörebiliriz” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Sinan Alçın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gram altın fiyatlarında kur etkisi de var. Burada ortaya çıkabilecek kur şokları ons altından farklı olarak gram altın fiyatında zaman zaman yukarı yönlü hareketleri de beraberinde getirebilir. Fakat normalleşme süreci, varyantlara rağmen altında yönü kademeli olarak geri çekecektir.”

ALTIN ALIMLARI ARTABİLİR

Öte yandan Dünya Altın Konseyi’nin açıkladığı verilere göre, merkez bankaları artan enflasyon rakamlarıyla birlikte altın alımlarını yeniden artırmaya başlayabilir. Sırbistan, Tayland ve Gana’nın yeni altın alımı duyuruları yaptığını belirten konsey, küresel ticaretteki toparlanmanın da bu alımları desteklediğini söyledi. Tayland Mayıs ayında 46,7 ton altın alırken Türkiye altın rezervlerini 8,6 ton artırdı. Brezilya aynı dönemde 11,9 ton altın alımı yaparken Kazakistan 5,3 ton altın alımı gerçekleştirdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...