Tgrt Haber
12 May 2022 11:06 - Güncelleme : 12 May 2022 11:22

Brent petrolde yükseliş kısa sürdü: ANZ Bank 120 dolar tahminiyle ürküttü

Küresel arzdaki belirsizlikler nedeniyle dün yükselişe geçerek 108 doların üzerine çıkan Brent petrol yeniden düşüşe geçti. Yaklaşık yüzde 2 oranında gerileyen Brent petrolün yıl içindeki fiyatlanmasına ilişkin yeni tahminler ise endişelendirdi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, FX Street
Brent petrolde yükseliş kısa sürdü: ANZ Bank 120 dolar tahminiyle ürküttü

Brent petrol, dünkü yükselişini sürdüremedi. Akaryakıt fiyatlarını genellikle doğrudan etkilemesiyle önemli olan brent petrolün varil fiyatı 105 dolarlara kadar geriledi. Yüzde 2 oranına yaklaşan düşüşün ardında ise birden fazla neden var.

Petrol piyasasında dalgalı bir hafta süregelirken fiyatlar bugün de baskılanmaya devam etti. ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere küresel merkez bankalarının sıkılaştırma takvimlerinin etkili olduğu ekonomik endişeler ve durgunluk korkusu brent petrol fiyatını aşağıya çekti. 

Son günlerde altüst olan küresel finans piyasaları ve Avrupa’nın arz sıkıntısı Brent petrol fiyatına olumsuz yansımaya devam ediyor.

AKARYAKIT FİYATLARINDA İNDİRİM UMUDU

Dünkü 108 dolar seviyelerinden itibaren 3 dolarlık düşüş gösteren Brent, piyasalara pozitif hava olarak yansıtı. 

Son haftalarda 100-110 dolar arasında işlem gören Brent petrol varil fiyatı için ANZ Bank analistleri yeni bir fiyat tahmininde bulundu. Yükseliş tahmininde bulunan ANZ Bank'taki ekonomistler, Brent’in üçüncü çeyrekte 120 dolara ulaşmasını bekliyor.

Son gelen kur artışı, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında benzine 78 kuruş zam şeklinde yansımıştı. İstanbul’da 21 TL’nin üstüne çıkan benzin fiyatlarının ardından Brent petrolün fiyatının ve dolar kurunun birlikte artması endişe kaynağı oldu. Ancak ANZ Bank uzmanları, fiyatların ikinci çeyrek boyunca 100-110 dolar aralığında kalacağını söyledi.

İşte bankanın raporunda geçen o ifadeler:

“Bütün AB üye ülkeleri Rusya petrolünü yasaklamayı kabul etse bile, petrol fiyatlarının ikinci çeyreğe kadar 100-110 dolar aralığında kalması bekleniyor. Göstergeler, Rus petrolünün tamamen dışlandığını gösterene kadar piyasa, yasağın etkinliği konusunda şüpheci olmaya devam edecek. Piyasa üçüncü çeyrekte sıkı görünmeye başlayacak. Kısa vadeli hedefimiz 120 dolar olacak şekilde fiyatların bu kez 100-110 dolar aralığının üzerine çıkacağını öngörüyoruz.”

Kaynak: TGRT Haber, FX Street
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...