Tgrt Haber
09 Mart 2015 11:56

Doğalgaz ve elektriğe zam gelecek m?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doların yükselişinin vatandaşa nasıl yansıyacağına lişkin, 'Tabii ki doların artışı enerji maliyetlerini kamu maliyetlerini özellikle zorlayan bir unsurdur. Bu olumsuzlukları vatandaşlarımıza yansıtmadan yürütmeyi düşünüyoruz' dedi.

Doğalgaz ve elektriğe zam gelecek m?
doğalgaz, dolar, taner yıldız,

Dolar düşecek mi? Dolar çıkacak mı? Doların artışı vatandaşı nasıl etkileyecek? soruları merak konusu. Enerji Bakanı Taner Yıldız bu sorulara açıklama getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Başkanı Ahmet Kamil Erciyas ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabulde Yıldız gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Bir gazetecinin, dolardaki artışın enerji fiyatlarına olumsuz bir yansıması olup olmayacağını sorması üzerine Yıldız, “Türkiye yaklaşık yüzde 72’ler oranında enerji sektöründe bir ithalat kalemi var. Yüzde 28’ler civarında zaman zaman yıllara göre değişiyor bir yerli üretim var. Burada su kaynaklarımızdan tutun ki yerli üretime varıncaya kadar birçok konuyu sayabiliriz. Tabi ki doların artışı enerji maliyetlerini kamu maliyetlerini özellikle zorlayan bir unsurdur. Biz o yüzden dolar paritesinin artmasından çok hoşnut olmayız bunu birçok kerelerde söylemiştim ama kendi içinde balans edebilecek bir takım unsurları da var enerji sektörünün. 13 Ocak itibariyle günümüze kadar, ham petrolün varili 46 dolardan 60 dolarlar seviyesine çıktı. Doların paritesi 2.28’lerden şuanda 2.60’lar bandında devam ediyor. Bütün bunlar yüzde 30’luk ham petrolde, yüzde 15’lik dolar paritesindeki artış bizi olumsuz manada tabiî ki etkiliyor. Bu olumsuzlukları vatandaşlarımıza yansıtmadan yürütmeyi düşünüyoruz. Bu tür dalgalanmaları kendi içimizde absorbe etmeyi kendi içimizde eritmeyi planlıyoruz. Bütün planlarımız bunun üzerine kurulu” diye konuştu.

“2015 YILINA ÖZELLİKLE İLK 3 AYDA YAKLAŞIK BİN MEGAVATLIK KURULU GÜÇ DEVREYE ALDIK”

Türkiye’nin dolarla alıp TL ile satan bir ülke olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
“O yüzden bütün bunların her birisinin parite farkları enerji sektörünü olumsuz olarak etkiliyor ama yerli kaynaklarımızı su, rüzgar, güneşle alakalı bütün kaynaklarımızın bu manada olumlu tesirde bulunduğunu söylemem lazım. Sevindirici bir rakamı paylaşmak isterim. 2015 yılına özellikle ilk 3 ayda yaklaşık bin megavatlık kurulu güç devreye aldık. Bu bin megavatın yüzde 90’ı rüzgar, su ve yerli kömür gibi öz kaynaklarımızdan kaynaklanıyor. Bu sevindirici bir gelişme. Her bir yerli kaynak üretimimiz bütün zorluklara, bir kısım spekülatif çevreci arkadaşlara rağmen bin megavat civarında yalnızca 2015 yılında güç devreye aldık. Her devreye aldığımız güç bizim ithal doğalgazın azaldığı anlamına gelir. Burada yalnızca bizler değil, vatandaşlarımızın bütün kesimlerinin aslında burada bu konuya itina göstermesi lazım diye düşünüyorum. Bunun iktidarı muhalefeti yok. Bu Türkiye’nin ithal ettiği kaynakların azaltılması yönünde olacaktır. Türkiye’nin enerji politikaları yerli kaynaklara önem veren onu ön planda tutan ve Türkiye’nin birçok rezervini değerlendirme imkanımızın olduğu bir politika ve stratejiyi barındırıyor o yüzden bir kısım STK’ları da aynı hassasiyete davet ediyorum.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...