Tgrt Haber
06 Aralık 2021 09:20

Dolar fiyatında yükseliş sürerken Merkez Bankası'nın faiz hamlesi bekleniyor

Merkez Bankası'nın dövize müdahalesi sonrasında 13,70 seviyelerinde haftayı kapatan dolar/TL 6 Aralık pazartesi gününe yükselişle başladı. Dolar kuru 13,81'den fiyatlanırken Euro/TL de 15,61'den satışa sunuluyor.

Dolar fiyatında yükseliş sürerken Merkez Bankası'nın faiz hamlesi bekleniyor
dolar,,eurıo,,TL,,kur,,Merkez Bankası,,faiz kararı,

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta Ocak 2014’ten bu yana ilk kez piyasaya müdahale etmiş ve rekor kıran doların ateşini bir miktar düşürmüştü. Ancak kurun yeniden yükselmesi Merkez Bankası’nı bir kez daha harekete geçirerek satım yönünde doğrudan müdahale etti. Müdahalenin gerekçesi ise ‘döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları’ olarak ifade edildi.

Geçen haftayı 13,70 seviyelerinden tamamlayan dolar/TL yeni haftaya hafif yükselişle başladı ve dolar/TL saat 09.012 itibariyle 13,81'den fiyatlanıyor. Euro/TL de 15,61'den satışa sunuluyor.

Geçen hafta dolar/TL yüzde 10,85, euro/TL yüzde 10,69 değer kazandı.Tüm zamanların en düşük seviyelerine gerileyen TL'nin bu yıl dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 45'e ulaştı.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARINDA

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini bekliyor. Piyasa Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indireceği konusunda hemfikir. Faiz ve enflasyon makasının giderek açılması, üretici fiyatlarındaki rekor seviyelerin tüketiciye gelecek aylarda yansıyacağı ve dövizdeki yüksek seviyeler nedeniyle enflasyonun 2022'in ilk çeyreğinde daha da artması bekleniyor. Fakat yeni ekonomi politikası olarak adlandırılan uygulamada faizlerdeki düşüşün enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...