Tgrt Haber
11 Mart 2022 13:42 - Güncelleme : 13 Mart 2022 16:35

Dolar, petrol, altın yükseliyor... İslam Memiş, kritik seviyeyi açıkladı, gram için alış tarihi...

Ukrayna-Rusya arasındaki müzakerelerden ateşkes çıkmaması küresel piyasaları belirsizliğe sürükledi. Haftanın kapanış gününe altın, dolar ve Euro yükselerek başladı. Peki dolar ve altındaki yükseliş trendi devam edecek mi? 'Gram altın 1450 TL olacak' çıkışı ile şaşırtan İslam Memiş, para ve altın piyasalarına yönelik yeni tespitlerde bulundu.

İslam Memiş, petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın kalıcı olmayacağını söyledi.
İslam Memiş, petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın kalıcı olmayacağını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin para ve altın piyasalarında meydana getirdiği belirsizlik devam ediyor. Dün tarafların dışişleri bakanlarının Türkiye ev sahipliğinde bir araya gelmesi, küresel piyasalarda iyimser bir hava estirdi. Ancak Antalya’dan barış ya da ateşkes çıkmaması küresel piyasaları yeniden belirsizliğe sürükledi. Dolar 15 TL’ye dayandı. Peki dolar ve altındaki yükseliş trendi devam eder mi? Brent petrol fiyatları ne olur? Dün atında yeni zirveler görüleceğini belirten para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, önemli tespitlerde bulundu yatırımcıyı uyardı. 

DOLAR 15 TL’Yİ AŞMASI MÜMKÜN!

Yoğun bir haftanın geride bırakıldığını belirten Memiş, Antalya’daki görüşmelere odaklandığına dikkat çekerek “Toplantının ardından küresel piyasalarda tedirginlik hakim oldu çünkü tam bir ateşkes sağlanamadı. Şimdi bütün dünya piyasaları Rusya-Ukrayna arasındaki jeopolitik risklere odaklandı. Tam bir ateşkes olmadığı için tedirginlik devam ediyor. Dünyada emtialarda bir miktar satışlar var ancak dolar kuru yüksek olduğundan Türkiye’deki iç piyasalara yansımadı” ifadelerini kulandı. “Dolar yükseliş trendini korumaya devam ediyor” diyen Memiş, 15 TL seviyesinin kırılması durumunda 15.04 TL ile 15.23 TL seviyelerinin gündeme geleceğini belirtti. Dolarda yükseliş devam ederken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve onun öncesinde Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararlarının önemine dikkat çeken Memiş, dolara ilişkin şu tahminlerde bulundu:

“Merkez Bankalarının dolar/TL kuru üzerinde etkili olacağı kanaatindeyim. Şu anki gidişat yükselişin devam edeceği yönünde. Dolar endeksinde toparlanma devam ederse ve jeopolitik riskler sürerse dolar önümüzdeki haftalarda 15 TL üzerini görmesi muhtemeldir.”

FİYAT DÜŞÜŞLERİ KALICI OLMAZ

Dünyada enflasyon rakamlarının arttığına değinen Memiş, buna bağlı olarak gıda fiyatlarındaki düşüşlerin kalıcı olamayacağını belirtti. Buğdaydaki fiyat artışlarının önümüzdeki haftalarda ekmek zamlarını gündeme getireceğini kaydeden Memiş, “Petrol fiyatlarındaki artış pompaya yansıyor. Benzin fiyatlarındaki düşüşlerin kalıcı olacağını sanmıyorum. Döviz kuru artış gösteriyor, bu da maliyetlerin artışı demek” diye konuştu.

FED FAZİ KARARI GRAM ALTINI ETKİLER 

Altın 18 ayın rekorunu kırdıktan sonra yeniden gerilediğine dikkat çeken Memiş, ons altının 2.000 dolar seviyesinin altına sarktığını söyledi. “Dolarda bu denli artışla olmasaydı gram altın 900 TL altına sarkabilirdi” diyen Memiş, dolar kurundaki yükselişin gram altını da yükselttiğini belirterek şunları söyledi: “Gram altında yeni fırsatlar doğabilir ama bunlar çok düşük rakamlar olmayabilir. Ons altına baskı arttıkça dolar artıyor, dolar da gram altının düşmesini engelliyor” dedi. Önümüzdeki haftalarda bir müdahale gelmesi durumunda düşüşler yaşanabileceğini belirten Memiş, her düşüşün bir alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini önerdi. “Fed faiz artırımına gitse bile enflasyon artışına bağlı olarak ons altın fiyatlarındaki artışlar gram altında yeni rekorları gündeme getirebilir” diyen Memiş, gram altın yatırımcısına kısa vadeli işlemlerden uzak durmasını ve satmak için acele etmemesini önerdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...