Tgrt Haber
23 Eylül 2021 10:31

Fed bitti endişesi sürüyor: Gram altın fiyatı zincirleri kırdı

Eylül ayına Fed’in varlık alımlarında azaltmaya ne zaman gideceğinin oluşturduğu belirsizlikle başlayan ons altın 1745 dolar seviyesine kadar çekilmesinin ardından, dün Fed’den gelen haberlerle 1768 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ons altın bu sabah düne göre yüzde 0,2 düşüşle 1764 dolar seviyesinden değerlenirken, gram altın da 1 aydır sıkıştığı 478-488 bandını yukarı yönlü kırdı. Gram altın Perşembe günü 491 TL’den satışa sunuluyor.

Fed bitti endişesi sürüyor: Gram altın fiyatı zincirleri kırdı
altın,,Fed,,gram altın,,ons altın,

Amerikan Merkez Bankası (Fed) varlık alımlarının 2021 yılı içinde başlayabileceğine ve faiz artırımlarının da beklenenden daha çabuk gerçekleşebileceğine işaret etti. Varlık alımlarının Kasım ayında başlayabileceğini belirten Fed, artan enflasyonla mücadele için faiz artırımlarının 2022 yılında gerçekleşebileceğini açıkladı.

Açıklama sonrasında altın fiyatları geriledi. Dünü 1768 dolar seviyesinden kapatan ons altın tüm bunlara rağmen bir ayın yüksek seviyesine yakın kaldı ve bu sabah düne göre yüzde 0,2 düşüşle 1764 dolar seviyesinden değerlendi.

Analistler, Fed'in varlık azaltımının ardından faiz artırımına gideceğinin konuşulmaya başlanmasının, altın için kötü haber olduğunu ifade ediyorlar. Altına olan ilginin azalabileceği belirten analistler, spot altın fiyatının 1742 dolar/ons desteğine kadar geri çekilmesi riski bulunduğunu vurguluyorlar.

ALTINDA YENİ DÜŞÜŞLER GELEBİLİR

Analistler, Fed'in varlık azaltımının ardından faiz artırımına gideceğine işaret etmesinin altın için iyi bir haber olmadığını belirtirken, altın fiyatlarının daha da azalma riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Stratejist David Song ise, “Hazine menkul kıymetleri ve Mortgage Destekli Menkul Kıymet alımlarını azaltma planları, daha yüksek ABD faiz oranlarına işaret ettiği için altının cazibesini azaltabilir. Ancak merkez bankası para politikasını normalleştirmek yerine, daha erken bir zamanda normalleştirmeye daha fazla isteklilik gösterirse, külçe altın daha aşağı yönlü bir kaderle karşı karşıya kalabilir” dedi.

GRAM ALTIN YÜZ GÜLDÜRDÜ

Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen dolar fiyatlarındaki yükselişle yatay seyrini korudu. Aybaşından beri 478-488 bandında sıkışan gram altın perşembe günü 491 TL’den alıcı buluyor.

“GRAM ALTIN EKİM’DE 500 TL OLABİLİR”

Altın fiyatlarına dair beklentilerinİ açıklayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Ons altında ne kadar gerileme görsek de altın ve gümüşün gram fiyatında düşüşlerin sınırlı kalacağını göreceğiz. Herhangi bir düşüş beklemememiz gerektiğini, her düşüşün de orta ve uzun vadede alım fırsatı sunduğunu belirtmek istiyorum. Ama dünyadan gelen ‘düşüş’ haberlerini yatırımcılar gram bazında zannediyor. Bu yüzden ons ve gram altını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Bu yüzden gram altındaki düşüşler sınırlı kalıyor ve 480 TL’nin altına sarkmıyor. 490 TL’nin üzerine ataklar gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yüzden doların yükselişi gram altının da yükselişi anlamına geliyor. Tahminlerime göre ise önümüzdeki ay 500 TL seviyesinin kırılacağı dönemlere girdiğimizi anımsatmak isterim” ifadelerini kullandı.

YILLIK KAYIP YÜZDE 7

Altın, geçen yıl bir yatırımcı parası dalgasıyla rekor seviyeye çıktıktan sonra 2021’de yüzde 7’den fazla düştü. Kıymetli metal Eylül ayının ilk yarısında yüzde 3, sene başından itibaren ise yüzde 7,5 değer kaybı yaşadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...