Tgrt Haber
26 May 2022 15:13 - Güncelleme : 26 May 2022 15:27

Küresel gıda krizine 'Türkiye' formülü: Limanda kalan tahıllar Dünyaya açılacak

Ukrayna menşeli tahıl Türkiye üzerinden açılacak koridor ile hedef pazarlara ulaşabilir. Reuters, “üst düzey bir Türk yetkiliye” dayandırarak Ukrayna'dan yapılan tahıl ihracatına ilişkin Boğaziçi üzerinden bir koridor açmak için Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Küresel gıda krizine 'Türkiye' formülü: Limanda kalan tahıllar Dünyaya açılacak
Türkiye,buğday,Ukrayna

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı sıcak savaş nedeniyle ihracata çıkamayan tahıl ve diğer temel mallar sorununu çözmek için adım atılacak. Bir süredir gündemi işgal eden “küresel gıda krizi” tehlike olarak kendini gösterirken bu planda Türkiye’nin adı net şekilde geçmeye başladı.

Ukrayna'nın Karadeniz limanları, Rusya'nın Şubat ayında işgal etmesinden bu yana kapatıldı ve oradaki silolarda 20 milyon tondan fazla tahıl sıkıştı. Depolarda kalan tahıl ve gıda malları için NATO ve Batılı ülkelerin Odessa'ya 'koruyucu' bir koridor oluşturmaya karar verdiği haberlere yansımıştı.

Küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini oluşturan Ukrayna ve Rusya büyüyen krize katkıda bulunurken Reuters’ta yer alan habere göre, bir Türk yetkili "Türkiye, Ukrayna'dan tahıl ihracatı için hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşüyor." dedi.

TÜRKİYE'NİN KARADENİZ'DEKİ GÜCÜ VURGULANDI

Reuters’a göre, görüşmelerin gizli olması nedeniyle isminin açıklanmamasını talep eden kaynak, “Türkiye'den açılacak bir koridorla bu tahılın hedeflenen pazarlara ulaşması için talep vardı. Müzakereler devam ediyor" dedi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Avrupalı ​​diplomat ise, haberi doğrulayarak "Türkiye, Karadeniz'de geleneksel olarak çok güçlü olduğu için, Odesa çıkışıyla Karadeniz üzerinden yapılan bu ihracata katkıda bulunmaya hazır" dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko dün yaptığı açıklamada, Moskova'nın bazı Batı yaptırımlarının kaldırılması karşılığında yiyecek taşıyan gemiler için bir koridor sağlamaya hazır olduğunu söylemişti.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...