Tgrt Haber
17 May 2022 16:36 - Güncelleme : 17 May 2022 18:30

Rize çayı, listeye 7 ülke daha ekledi, 4 ayda 2,8 milyon dolar getirdi

Rize çay ihracatından 4 ayda 2,8 milyon dolar kazandı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği yetkilisi Gürdoğan, ihracat yapılan ülke sayısının giderek arttığını söylerken ÇAYKUR da 2022 yılı kampanyasının ilk gününde 13 ton yaş çay aldı.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Rize çayı, listeye 7 ülke daha ekledi, 4 ayda 2,8 milyon dolar getirdi
rize,çay,çaykur

Rize'den yılın 4 aylık döneminde 19 ülkeye çay ihraç edildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan bu dönemde yaklaşık bin ton çay karşılığı 2 milyon 869 bin 310 dolar gelir sağlandığını açıkladı.

"Belçika, Ukrayna ve ABD en fazla çay satılan ülkeler oldu. Belçika'ya 1 milyon 660 bin 323, Ukrayna'ya 297 bin 873 ve ABD'ye de 152 bin 978 dolarlık çay ihraç edildi." diyen Gürdoğan, ihracat yapılan ülke sayısının giderek arttığına dikkati çekti.

Çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Gürdoğan, Ocak-Nisan 2022'de geçen yılın aynı döneminden farklı olarak Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Senegal, Özbekistan, Moldova, Malta ve Arnavutluk'a çay ihraç edildiğinin altını çizdi.

Gürdoğan şunları kaydetti:

"Bu kapsamda da ihracatı çok daha güzel rakamlarla tamamlayacağımıza inanıyoruz. Ayrıca ülke çeşitliliğimizi de artırmak için çalışmalarımıza son sürat devam ediyoruz. Bu kapsamda haziran ayında Rize'deki çay firmalarımızla başlayacağımız bir UR-GE projemiz var. Bu projeyle bir yandan sektördeki firmalar arasında iş birliği oluşturarak kümelenmenin ve markalaşmanın gücüyle ihracatımızı artıracak, diğer yandan da gerçekleştireceğimiz alım ve ticaret heyetleriyle potansiyel pazarlara ulaşmaya çalışacağız."​​​​​​​

ÇAYKUR 13 TON YAŞ ÇAY ALDI

Yaş çay alım kampanyasının başlaması dolayısıyla Ziraat Botanik Çay Bahçesi'nde bir araya gelen Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin ile ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, çay topladı.

Vali Çeber, burada yaptığı açıklamada, ÇAYKUR, özel sektör sanayicileri ve üreticilerin yaptığı hazırlıklarla salgın döneminin ardından çok verimli bir çay sezonuna girildiğini söyledi.

‘ALABİLDİĞİMİZ KADAR ALACAĞIZ’

Sanayi kesimi ve bahçelerde çalışan izinsiz yabancı işçilere karşı her yıl çalışma yürüttüklerini belirten Çeber, "Çay sezonu buranın nüfusunun 3-4 misli arttığı, tatilcilerin ve izin alanların geldiği, turizm sezonuyla kesişen bir sezondur. Üreticilerimizi uygun yöntemlerle uyarıyoruz ve denetimlerimizi sıklaştırıyoruz. Çok fazla yazdığımız ceza ve adli işlemler var. Bunu çok fazla yapmak istemiyoruz. Güvenlik anlamında her türlü tedbiri aldık." diye konuştu.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise kaliteli yaş çay alımı ve kaliteli çay üretimi için her yıl olduğu gibi çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

"Biz üreticimizin yanındayız. Üreticilerin erkenden bahçeye girmesini istiyoruz. Alabileceği ne kadar çay varsa tamamını almaya kararlı” olduklarını aktaran Alim, ilk gün alımlarının gerçekleştiğini de kaydederek, "Kemalpaşa, Hopa ve Pazar gibi yerlerden 13 ton çay alımı yapıldı. Bugün daha fazla olacağını düşünüyoruz." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...