Tgrt Haber
06 Aralık 2018 15:35

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizmde değişimin sinyalini verdi

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir'de 12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi açılışı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Turizmde değişimin sinyalini veren Bakan Ersoy, "İlk hedefimiz, gelirde ilk 10 turizm ülkesi arasında yer almak" dedi.

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizmde değişimin sinyalini verdi
Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,turizm,turist,ekonomi

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir'de 12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi açılışına katıldı. Bakan Ersoy, açılışın ardından gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları cevapladı.

ARTIK DOLULUĞA DEĞİL, GELİRE BAKILACAK

Turisti hedef alan bir kampanya düşündüklerini söyleyen Ersoy, turizmi 12 aya yaymayı hedeflediklerini, bununla ilgili ihaleler gerçekleştirdiklerini, yan özellikleri olan alanları ihalelerle Türkiye geneline yaymaya başlayacaklarını söyledi. Türkiye Turizm Geliştirme Fonu'na dair de bilgi veren Bakan Ersoy, önemli olanın  turizmin şeklini değiştirmekten geçtiğini kaydetti.

Bakan Ersoy, şöyle konuştu: "Fon ile ilgili hedefimiz, yılbaşından sonra bunu yasalaştırmak ve özel sektörün Türkiye tanıtımında, Türkiye'nin turizmle ilgili politikalarında fikir sahibi olmasını sağlamak. Türkiye, çok eski zamanlardan beri sezona hazır. Önemli olan turizmin şeklini değiştirmek. Farklılaşmaya gidiyoruz. Amacımız sezonu uzatmak, maliyet ağırlık değil, gelir ağırlıklı konsepte yönelmek. Bunu yaparsak uzun vadeli turizm politikası ile gelirde ilk 10 turizm ülkesi arasında yer almak ilk hedefimiz."

Bakan Ersoy'un konuşmasında dikkat çeken ayrıntı ise turizm sektörünü bekleyen değişim oldu. Nuri Ersoy; "Önemli olan turizmin şeklini değiştirmek. Farklılaşmaya gidiyoruz. Amacımız sezonu uzatmak, maliyet ağırlıklı değil, gelir ağırlıklı konsepte yönelmek... Bunu yaparsak ilk hedefimiz, uzun vadeli turizm politikası ile gelirde ilk 10 turizm ülkesi arasında yer almak" dedi.

ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 12,7 ARTARKEN, TURİZM GELİRİ YÜZDE 1 ARTIŞ GÖSTERDİ

İstatistiklere bakıldığında ise Bakan Ersoy'un altını çizdiği turizmde farklılaşma kaçınılmaz oluyor. TÜİK'in verilerine göre; yaşanan yüzde 12'lik ziyaretçi artışına karşılık olarak, gelirde yüzde 1 artış gözleniyor. Bu tablo karşısında Bakan Ersoy ziyaretçi artışı ile gelir artışı arasındaki uçuruma dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz-eylül dönemine ilişkin turizm istatistiğine göre; Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 artarak 18 milyon 786 bin 765 kişi oldu. Turizm geliri üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla 11 milyar 502 milyon 665 bin dolara yükseldi.

Tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda ise karşımıza turizm beldelerine gelen ziyaretçilerin para akışı sağlamadığı sonucu ortaya çıkıyor. Otellerin yabancı turiste ayırdığı ekonomik pay ise yerli ziyaretçilerden fazla olduğu göze çarpıyor. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un sinyallerini verdiği turizmdeki değişim ile birlikte bu tablo tam tersine dönerek, yerli ziyaretçilerin turizm masrafları azalacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...