Tgrt Haber
28 Şubat 2017 16:55

Yılbaşı İndirimleri Tüketiciye Yansıyor mu?

Ekonomideki son gelişmelerin yeni yıla özel olarak indirim kampanyaları düzenleyen mağazaların hızını olumsuz yönde etkilemediği görülüyor. Bütün bu fırsatların tüketiciye ne derecede yansıdığı ise tartışma konusu.

Yılbaşı İndirimleri Tüketiciye Yansıyor mu?
yılbaşı indirimleri

Müşterilerini mağazalara çekmek ve satışlarını artırmak isteyen markalar için bayram, anneler günü, black friday ya da yılbaşı gibi özel günler en etkili ve çeşitli pazarlama taktiklerinin sergilendiği dönemlerdir. Tüketicinin geleneksel bir yaklaşımla alışveriş yapmaya kendini koşullandırdığı bu günlerde, mağazalar belirli kategorilerdeki ürünlerinde geçici fiyat indirimleri yaparak hem  kazançlarını kısa vadede en üst seviyelere çekmeye çalışır hem de daimi rekabet halindeki pazarda en iyi yeri tutmaya çabalarlar.

Online Mağazalar Rekabette Her Zaman Bir Adım Önde

Yeni müşteri kazanma ve dolayısıyla satış hacmini yükseltme stratejilerinde markaların internet şubelerinin, farklı ve çeşitli pazarlama araçları kullanabildikleri için geleneksel yerleşik mağazacılığa göre çok daha etkili oldukları bilinmektedir. Öyle ki internet mağazacılığında indirim kuponu, hediye çeki ve anında sepet indirimi gibi müşteriyi alışverişe yönlendiren özel fırsatlar ve bu tüm bu avantajları bir arada yayınlayıp söz konusu promosyonun daha geniş kitlelere erişilmesini kolaylaştıran “alerabat.com”  gibi kapsamlı fırsat takip servisleri mevcuttur. “N11, Hepsiburada, Gittigidiyor” gibi küçüğünden büyüğüne  binlerce üretici ve perakendeciye ürünlerini satma imkanı tanıyan açık pazar e-ticaret siteleri, bu tip farklı pazarlama araçları sayesinde sitelerine düzenli trafik akışı sağlarlar.

Kampanyaların Gerçek Kazananı Kim?

Genel kanının aksine, kısa vadeli fiyat düşürmeyle ilişkili kısa vadeli promosyonlar kazanç açısından mağazalara uzun soluklu etkiler oluşturmamaktadır. Çünkü araştırmalara göre mağazaların özel günlerde yaptıkları büyük kampanyaların etkileri geçici olmaktadır. Kampanya süresince belli bir ürüne veya kategoriye odaklandırılan müşterinin satın alma davranışı uzun vadede pek fazla değişikliğe uğramıyor. Haliyle promosyon sonrasında mağazanın satış performansı yine eski  normal seyrine geri dönüyor. Bu yüzden bütçe planlamasını çok yönlü şekilde yapmayan mağazalarda bu tip dönemlik fiyat indirimlerinin olumsuz etkileri daha fazla ön plana çıkıyor. Günün sonunda esas kazançlı çıkanlar ise,tüm bu pazarlama tekniklerinden bihaber şekilde, sadece vakit ayırıp  detaylı faklı fırsat takibi yaparak ihtiyaç duyduğu ürünü en ucuza nasıl alabileceğinin hesabını yapabilen tüketicilerdir.

Mağazaların Yılbaşı İndirimlerini Fırsat Bilmek Gerek

Diğer tüm özel günlerin aksine mağazaların yıl sonuna doğru yaptıkları indirimler tüketicinin kazanımı açısından çok daha uzun soluklu olmaktadır. Zira 2017  sezonunun yeni ürünlerine raflarında yer açabilmek isteyen ve bir önceki sezondan kalan ürünlerinin hiç olmazsa üretim maliyetini çıkartmak isteyen birçok marka Aralık ayı boyunca çok ciddi oranlarda indirimler yapmakta. Öte yandan büyük mağazalar, yakınlarına yılbaşı hediyesi almak isteyen müşterilerine en uygun tercihi yapmalarında yardımcı olan hediye rehberleri de sunuyor. Yani internet mağazalarında şu günlerde  promosyon çılgınlığı olduğu bir gerçek.Kafa karışıklığı yaşamamak ve angi mağazada hangi fırsatın veya indirim kuponunun olduğunu tek noktadan kolay şekilde takip etmek için Alerabat’ın  “yılbaşı indirimleri “özel sayfasından yararlanabilirsiniz. Alışveriş yapmaya karar verdiğiniz mağazanın e-bütlenine kaydolarak da satın almak istediğiniz ürünün fiyatının  yılbaşı promosyonlarından etkilenip etkilenmediğini öğrenmeniz mümkün.  Bu tarz fiyat araştırmaları sayesinde cebinizden çıkacak para miktarı önemli derecede azalacaktır.

Giyim ve Kozmetik Mağazaları Öne Çıkıyor

Yılbaşı kampanyaları süresince hediye niteliği taşıyan kitap veya dekoratif ürünlerin dışında tüketicinin en çok rağbet gösterdiği ürünler genellikle giyim ve kozmetik kategorisi altında sıralanmakta. Bunun en büyük nedenlerinden birisi yaşanan mevsim değişikliğiyle birlikte giyim tarzının da keskin bir şekilde değişikliğe uğramasıdır. Diğer bir ifadeyle kış mevsiminde kalın elbiselere ve soğuğa dayanıklı ayakkabılara talep hızlı bir şekilde artmaktadır. Kampanyaların yoğunluğu sayesinde bu dönemde yapılan alışveriş miktarında ciddi derecede artış gösterir. Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının analizi yapan araştırmalar, sene sonunda yapılan alışverişlerde tüketici profili olarak kadınlar müşterilerin ağırlıkta olduğunu gösteriyor.

Bu inceleme alerabat.com’un katkılarıyla yayınlanmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...