Tgrt Haber
26 Mart 2022 09:05 - Güncelleme : 26 Mart 2022 09:22

Ev almak isteyenlere müjde, meclisten geçti! Cezalar arttı, faiz indirimi ve kredi detayı eklendi

Ev almak isteyen vatandaşların en çok şikayetçi olduğu konulardan birisi olan ‘zamanında teslimat’ için yeni bir düzenlemeye gidilerek tüketicilere yeni haklar tanındı. Kredi kartları üzerinden bilgilendirme ile sigorta işlemlerine yasak getirilirken faiz indirimleri konusunda da düzenlemeye gidildi.

Yeni kanunla birlikte ön ödemeli konutlar için 48 ay süre verilirken bu tarihte teslim etmeyenler daire başına 70 bin lira tazminat ödeyecek.
Yeni kanunla birlikte ön ödemeli konutlar için 48 ay süre verilirken bu tarihte teslim etmeyenler daire başına 70 bin lira tazminat ödeyecek.

Vatandaşların son zamanlarda en çok şikayetçi olduğu konulardan birisi haline gelen ev alım satımında teslimat süresi için hükümet yeni bir adım atarak çeşitli düzenlemelere gitti. Teslimat süresi 48 ay olarak belirlenirken ön ödemeli konutlarda bu süreyi aşan şirketler, vatandaşın zararını tanzim edecek. Zarar için daire başına 70 bin lira ödenecek. Ayrıca tüketici lehine olan faiz indirimleri de hemen yansıtılacak ve vatandaşın parası cebinde kalacak.

Sabah’ın haberine göre, ev alım satımında tüketiciye tanınan hakları içeren ve mecliste kabul edilen yeni düzenlemede, vatandaşın omuzlarından fazla masraf ve sigorta yükü alınırken zamanında teslim edilmeyen evlerde ise 70 bin lira ceza verilmesi kararlaştırıldı. TBMM Genel Kurulu, tüketici ve konut kredilerinden ön ödemeli ev satışlarına, devre mülklere kadar birçok alanda tüketicinin mağduriyetini gideren, aldatılmasını ve fazla ödeme yapılmasını önleyen yasayı kabul etti.

ÖN ÖDEMELİ KONUTUN TESLİM SÜRESİ 48 AY

Ön ödemeli olarak satılan konutlar sözleşmede belirtilen tarihte teslim edilmek zorunda olacak. Bu süre sözleşmeden itibaren 48 ayı geçemeyecek. Süresi içinde teslim edilmeyen her konut için 70 bin lira para cezası uygulanacak.

TÜKETİCİYE CAYMA HAKKI

Tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın cayma hakkı hükümleri uygulanacak.

SİGORTA TALEBE BAĞLI OLACAK

Tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı olmayan sigorta yaptırılamayacak. Tüketici kredisi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan ürünlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

CEZA 200 LİRADAN BİN LİRAYA ÇIKACAK

Tüketici ve konut kredilerinde, sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğüne aykırı hareket edenler hakkında, aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 200 lira olan idari para cezası bin liraya çıkarılacak.

FAİZ İNDİRİMİ ANINDA TÜKETİCİYE YANSIYACAK

Kredili mevduat hesabı, kredi kartı gibi belirsiz süreli tüketici kredilerinde faiz oranında tüketici lehine değişiklikler hemen uygulanacak. Böylece faiz oranındaki indirimin, tüketici lehine olması dolayısıyla yürürlüğe girmesi için 30 gün öncesinde bildirim yapılması şartı kaldırılacak. Bu şart yalnızca faiz oranı artırımını kapsayacak şekilde değiştirilecek.

6 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmayanların devre mülk veya devre tatil satışı yapması yasaklanacak. Kanunla ön ödemeli devre tatil satışı yasaklanacak.

Yasağı ihlal edenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Devre mülklerdeki asgari devre süresi 15 günden 7 güne indirildi.

YENİLENMİŞ ÜRÜNE GARANTİ ZORUNLULUĞU

Yenilenmiş ürünlere tüketiciye teslim tarihinden itibaren asgari bir yıl garanti verilmesi zorunlu olacak.

Kullanım ömrü süresince mala ilişkin satış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda zararın tazmini talep edilebilecek.

Değeri 30 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurulacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...