Tgrt Haber
24 Ocak 2024 07:14 - Güncelleme : 24 Ocak 2024 07:15

Fahiş konut fiyatlarına tapuda tedbir! Toplu değerleme modeli geliyor

Taşınmazların gerçek değerinden satılmasını sağlamak için Tapu Kadartro Genel Müdürlüğü’nce Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kuruluyor. Kurulacak “toplu değerleme modeli”yle, fahiş fiyat balonunu patlatılacak.

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Türkiye gazetesi
konut fiyatları

Konut fiyatlarındaki önlenemez yükseliş, ev sahibi olma hayali kuran milyonlarca vatandaşı karamsarlığa sürüklerken, devlet sorunun çözümü için yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor.

VERGİ KAYBI DA ÖNLENECEK

Konutların gerçek değeri üzerinden alım satımının yapılması, böylece devletin vergi kaybının önüne geçilmesi amacıyla Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2024-2028 dönemine ait Stratejik Planı’nda, önümüzdeki 5 yıllık dönemde atılacak adımlara yer verildi. Planda Türkiye’de her geçen yıl gelişen gayrimenkul sektörü ile buna bağlı sektör ve hizmetlerin, ekonominin temel dinamiklerini oluşturduğuna dikkat çekildi. Bu aşamada gayrimenkul sektöründe uygulanan değerleme faaliyetlerinin, ekonomik sistemde önemli bir yer tuttuğu ve vergilendirmeden kamulaştırmaya, özelleştirmeden tescile esas tüm işlemlere kadar farklı amaçlarla kullanıldığı hatırlatıldı.

Fahiş konut fiyatlarına tapuda tedbir! Toplu değerleme modeli geliyor

VERİ HAVUZU OLUŞTURULACAK

Tapu, kadastro, mimari projeler, imar hakları gibi her türlü bilginin ve fiyat-değer verilerinin bir araya getirilerek taşınmazın değerine etki edecek değişkenlerin bir arada olduğu taşınmaz değer haritalarının oluşturulmasında kullanılabilecek bir veri havuzunun oluşturulabilmesi gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, Türkiye için uygun toplu değerleme modeli belirlenecek. Taşınmaz değer haritalarının oluşturulmasında kullanılabilecek veri havuzunun oluşturulabilmesi için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulacak.

SPEKÜLASYONA GEÇİT YOK

Bu sayede gayrimenkul değer değişimlerinin takibi, tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyatın kaydedilmesi, emlak piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, toplulaştırma, kamulaştırma vb. uygulamalar ile mahkemeler için düzenlenen bilirkişi raporlarına altlık oluşturulması, gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım-satım değerinin belirlenmesi, gayrimenkul vergilendirme sisteminde tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınmasının sağlanması, yatırımcılar için yer seçim analizlerine katkı vermesi gibi faydalar sağlanacak.

Fahiş konut fiyatlarına tapuda tedbir! Toplu değerleme modeli geliyor

SATIŞLARDA YÜZDE 40’LIK DÜŞÜŞ

Turizm kenti Antalya’da pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından tavan yapan konut satışlarında yüzde 40’a yakın gerileme yaşandı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, konut satışlarındaki bu düşüş trendinin gerek yabancı vatandaşların oturum izinlerine getirilen kısıtlama gerekse konut fiyatlarındaki yükseklikler nedeniyle bir süre daha devam edeceğine dikkat çekti.

HER İKİ KONUTTAN BİRİNİ YABANCILAR ALDI

Pandemi ve Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaşın ardından İstanbul’dan sonra en fazla konut satışının Antalya’da gerçekleştiğini belirten Bahar, "2 konuttan 1’i yabancılara satıldı. Fakat 2023 itibarıyla konut satışlarımıza ciddi bir azalma olduğunu gördük. TUİK verilerine göre yaklaşık yüzde 33,4 bir gerileme var, Antalya’daki bu gerileme yüzde 40’lara kadar yükseldi. Konut satışlarının düşmesini, yabancıların çekilmesi ve göçün durmasına yorumlayamayız. Kredi faizlerinde çok önemli yükselmelerin olması da konut satışlarının gerilemesinin en büyük etkenlerinden. Bu yabancı göçü almaya devam ettiğimizin, konut ihtiyacının devam ettiğinin göstergesidir. Asıl konu konut ihtiyacının azalması değil, kredi faizlerinin çok yüksek olmasından dolayı konut satışının hızla gerilemesidir. Buna bir tedbir alınması gerekir, bu böyle süremez” ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: Türkiye gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...