Tgrt Haber
09 May 2021 21:03

İsrail işgalciliğinin kronolojisi

İsrail’in Filistin işgalinin 1948’den beri tarihsel arka planında neler oldu? Filistin verilerine göre, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yaklaşık 350 binden fazla Filistinli yerlerinden edildi ve bunların çoğu Ürdün'e göç etti.

İsrail işgalciliğinin kronolojisi
İsrail,Filistin,Ürdün,Saldırı,Göç

İsrail-Filistin krizinin başlangıcı 1897’deki Birinci Siyonizm Kongresi’ne dayandırılıyor. Aradan yarım asrı aşkın bir süre geçtikten sonra 1948’de Filistin’de Yahudi Devleti kuruldu. 1964’te Kudüs’te kurulan Filistin Kuruluş Örgütü (FKÖ) Arap Devletleri tarafından tanındı. 1987-93 yılları arası Filistinlilerin “İntifada” adını verdiği haklı direnişle geçti.

İŞGAL VE ABLUKA SÜRÜYOR

İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi üzerindeki askeri işgali, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'nın ardından Filistin Yönetimi kuruluncaya kadar devam etti ve anlaşma gereği bu bölgelerde Filistin Özerk Yönetim sistemi uygulanmaya başlandı.

Anlaşmaya göre, 1999'da geçiş döneminin bitmesinden sonra bağımsız Filistin devletinin kurulması, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde işgale son vermesi gerekiyordu ancak İsrail sorumluluklarını yerine getirmeyerek Batı Şeria'daki Yahudi Yerleşim birimlerini daha fazla güçlendirme yoluna gitti.

İsrail'in takındığı bu tavır üzerine barış süreci bozuldu ve siyasi müzakereler durdu.

Bugün Batı Şeria'daki işgalini ve Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını sürdüren İsrail, 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15'ini kullanabiliyor.

İsrail, Batı Şeria'ya yönelik "ilhak" planlarını ise Washington yönetimini arkasına alarak sürdürüyor.

İSRAİL, 2002’DE BATI ŞERİA’NIN NEREDEYSE TAMAMINI İŞGAL ETTİ

1987-93 yılları arası Filistinlilerin “İntifada” adını verdiği haklı direnişle geçti. 2000 yılında ikinci İntifada başladı. İsrail, 2002’de Batı Şeria’nın neredeyse tamamını işgal etti. 23 Aralık 2016’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail’in Filistin topraklarındaki yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmasını istedi. İsrail bu karara uymadı. 6 Aralık 2017’de ABD Başkanı Trump, Kudüs’ü İsrail’in Başkenti olarak tanıdıklarını açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...