Tgrt Haber
17 May 2021 17:28

İsrailli aktivist Jeff Halper'den siyonizm tespiti

Kudüs’te yaşayan Yahudi yazar ve aktivist Jeff Halper, siyonizmin bir “yerinden etme” hikayesi olduğunu belirtti. Halper, İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalar için “İsrail bir tür kalıcı çatışmayı sağlıyor çünkü Filistinlileri bastırma ve uluslararası desteği sürdürmeye devam etmenin yolu bu” ifadelerini kullandı.

İsrailli aktivist Jeff Halper'den siyonizm tespiti
İsrail,Filsitin,Siyonizm,Jeff Halper,Gazze

ABD’de doğan 27 yaşında gittiği İsrail’de 1973 yılından bu yaşayan Halper, İsrail’in son saldırılarını ve amacını video konferans yöntemiyle AA muhabirine değerlendirdi. “Ev Yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi” adlı sivil toplum örgütünün kurucu bakanlığını yapan Halper, İsrail2in Filistinlilere uyguladığı şiddetin ve zulmün arka planını bilmek gerektiğini vurguladı.

“SİYONİZM BİR ‘ YERİNDEN ETME’ HİKAYESİDİR”

Halper, insanların her geçen gün daha fazla konuştuğu büyük arka planı, “Siyonizm bir yerleşimci kolonyal hareket” şeklinde tanımladı.  Jeff Halper, sözlerine şöyle devam etti:  "Evet, büyük resim bu, yani Siyonistler 125 yıl önce bir Arap ülkesini Yahudi ülkesine çevirmek, Filistin'i İsrail topraklarına dönüştürmek niyetiyle bu ülkeye geldi. Bu topraklarını almak için yerli halkı yerinden etmek anlamına geliyordu. Bu İsrail'i kurmak için Filistinlileri ortadan kaldırmak, çıkarabildiklerini ülke dışına atmak zorundaydılar. Geri kalanını da Gazze gibi küçük adalara veya Batı Şeria'daki A ve B bölgelerine hapsetmeleri gerekiyordu.”

İsrailli aktivist Jeff Halper'den siyonizm tespiti

“FİLİSTİNLİLERİN MEŞRUİYETİNİ YOK ETME ÇALIŞIYOR”

Halper, İsrail’in bugüne dek Filistinlilerle yapılan siyasi müzakereleri aslında kendine bir tehdit olarak gördüğünü belirterek İsrail’in Filistinlileri saf dışı bırakmak için önce onların direncini sonra da meşruiyetini yok etmeye çalıştığını ifade etti.
İsrail’in, Hamas’ı kullanarak kendini “terörle” savaşıyor şeklinde göstermek istediğini belirten Halper, İsrail’in çevresindeki Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkeleri, iktidarlarının ayakta kalması için askeri destek sağlayarak kendine bağladığını belirten Halper, bu nedenle Filistinlilere karşı uyguladığı baskıcı politikalarına karşı bu devletleri de oyun dışı bıraktığını belirtti.

İsrailli aktivist Jeff Halper'den siyonizm tespiti

AMAÇLARI ÇATIŞMAYI DEVAM ETTİRMEKTİR

İsrail’in bölgede "düşük yoğunluklu savaş" ortamı oluşturduğunu ve "çatışma yönetimi" stratejisi izlediği değerlendirmesinde bulunan Halper, "Düşük yoğunluklu çatışmanın amacı, çatışmayı orada devam ettirmektir ancak bunu uluslararası ilişkileri ve bölgeyi rahatsız etmeyecek düşük bir seviyede tutmaktır." dedi.

İsrailli aktivist Jeff Halper'den siyonizm tespiti

“İSRAİL’E VERİLEN DESTEK KAYBOLUYOR”

Öte yandan, İsrail’e Amerikalı genç Yahudi nüfusunun desteğinin kaybolduğuna dikkat çeken Halper, “ Bu gerçekten çok ilginç. Amerikan Yahudi cemaati İsrail’e verilen desteğin temelini oluşturuyordu ve kesinlikle bunu genç kuşata kaybediyorlar.” dedi. İsrail’e yönelik Arap veya Müslüman dünyasından askeri bir tehdit olmadığını öne süren Halper, aksine Müslüman dünyanın İran ve Suudi Arabistan sorunundan hareketle İsrail’e bağımlı hale geldiğini savundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...