Tgrt Haber
05 Temmuz 2021 00:24

Marmara Denizi'nde müsilajla mücadele: 10 bin 500 metreküp temizlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilajla (deniz salyası) mücadele çalışmaları hakkında son bilgileri paylaştı. Bakan Kurum, “Marmara Denizi’ni en kısa zamanda eski haline getireceğiz” dedi.

Marmara Denizi'nde müsilajla mücadele: 10 bin 500 metreküp temizlendi
Marmara Denizi,Müsilaj,Deniz salyası

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, salgın gibi yayılan müsilaj(deniz salyası) problemine ilişkin 3 senelik takvim belirlediklerini ama 1,5-2 yıl içinde Marmara Denizi’nin eski haline geleceğini ifade etti.

10 BİN 500 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI

Bakan Kurum, Marmara Denizi’nde 592 bölgede çalışmaların yürütüldüğünü, 10 bin 500 metreküp müsilajın toplandığını belirtti.Çalışmalarla birlikte 26 gün öncesine göre Marmara Denizi’nde iyileşme olduğunu dile getiren Kurum, “Son 3 haftalık bilimsel veriler doğrultusunda şunu gördük, müsilaj Marmara Denizi’nin orta bölgesinde değil, daha çok kıyı bölgelerinde varlık gösteriyor. Bu durum da kıyı bölgelerinde yaptığımız temizliğin ne kadar önemli olduğunu da gün yüzüne çıkarmaktadır" ifadelerini kullandı.

41 İŞLETMENİN FALİYETİ DURDURULDU

Bakan Kurum, 7 ilde denetimlerin aralıksız devam ettiğini, 140 tesise 18 milyon lira para cezası uygulandığını, Yalova’da 3, Balıkesir’de 8, Tekirdağ’da 13, Kocaeli’nde 1, Bursa’da 1, İstanbul’da 15 işletme olmak üzere 41 işletmenin de faaliyetlerini durduklarını açıkladı.

OKSİJEN AZALMASINA İLİŞKİN TESPİT YOK

Bilim-2 gemisiyle Marmara Denizi’nde alınan numuneler çerçevesinde örnekler topladıklarını, 1200 metre derinliğe kadar bu örneklerin alındığını belirten Kurum, “Müsilajın özellikle denizin ilk 30 metresinde yoğunlaştığını, derin sulara inmediğini görmüş olduk. Derin sularda oksijen azalmasına ilişkin herhangi bir emare de bu noktada tespit edilmedi.” dedi.

“MARMARA’YI ESKİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Bakan Kurum, amaçlarının Marmara’yı en kısa zamanda eski haline getirmek olduğunu belirtti. Kurum, müsilaj ile ilgili nihai sonucun ne zaman görüleceğine ilişkin bir soru üzerine, “3 senelik takvim belirledik ama ben inanıyorum ki önümüzdeki 1,5-2 yıl içinde bu takvim ile birlikte adımlarımızı atacağız, o azot ve fosfor seviyesinde, olması gereken seviyeyi yakalamak suretiyle Marmara'mızı eski haline getireceğimizi düşünüyorum” yanıtını verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...