Tgrt Haber
16 Ağustos 2021 16:20

NATO Eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin’den kritik uyarı

Taliban’ın 31 şehri ele geçirmesini değerlendiren NATO Eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin, ülkeyi bekleyen en büyük tehlikenin bir terör devletine dönüşmesi olduğunu söyledi.

NATO Eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin’den kritik uyarı
Afganistan,Taliban,El Kaide

TGRT HABER

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taliban, başkent Kabil başta olmak üzere pek çok şehri kontrolüne geçirdi. Pek çok ülke konsolosluklarını kapamaya başladı, yabancı ülke vatandaşları ise ülkeden kaçmaya çalışıyor. NATO Eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin, Afganistan’da yaşanan son gelişmeleri TGRT Haber’e değerlendirdi.

TERÖR DEVLETİ ORTAYA ÇIKACAK

Dünyanın bir süre Afganistan'daki gelişmeleri izleyeceğini kaydeden Çetin, “Taliban insani bir tutum içine girer mi, bakacaklardır. Aksi halde Taliban’ı zor günler bekliyor. Orada askeri kanat ile siyasi kanat arasında görüş ayrılığı seziyorum. Siyasi kanat Taliban ile uzlaşmadan yana. Bunun öncelikli nedeni ekonomidir. Afganistan’ın hibe şeklinde ciddi bir ekonomik yardıma ihtiyacı var. Arap ülkeleri rahatça para vermez. Yine hibeyi ABD ve Batı verecektir. Şu aşamada onlar da vermez” diye konuştu. Çetin, Batı dünyasının ilk etapta Taliban’ı tanımayacağını kaydederek ortaya çağdaş dünyadan izole olmuş bir terör devleti çıkacağını kaydetti.

NATO Eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin’den kritik uyarı

EN KORKUNCU UYKUDAKİ ÖRGÜTLERLE BİRLEŞMESİ

Afganistan ve dünya açısında olabilecek en korkunç senaryoya değinen Çetin, “Dünyanın pek çok yerinde faaliyetleri olmayan ve uykuya dalan terör örgütleri var. Bunlar Irak’ta, Suriye’de tutunamadılar. Başka yerler arıyorlar. Endişem El-Kaide, İŞİD gibi terör örgütlerinin Afganistan’ı kendilerine mekan seçmeleridir. Bu, dünya açısından son derece dehşet bir durum olur” dedi.

TÜRKİYE YENİDEN DEĞERLENDİRMELİ

 Afganistan’da artık seçilmiş bir hükümet olmadığını belirten Çetin, “Taliban artık filen yönetimdedir ve ülkeye hakimdir. Bu bakımdan Taliban güçlü bir dönem yaşıyor” dedi. Kabil Havalimanının Türk askeri tarafından korunmasının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çetin, Türkiye’nin Deha’daki görüşmelerden çıkacak kararlara ve ortaya çıkacak yeni yönetime bakması gerektiğini kaydetti. Bugüne kadar yapılan görüşmelerden bir sonuç alınmadığını hatırlatan Çetin, “Taliban ile bakanlık ve istihbarat düzeyinde görüşmeler yapılıyor. Sayın Cumhurbaşkanının dünyanın terör örgütü lideri kabul ettiği bir kişiyle görüşmesi doğru olmaz” diye kaydetti.

NATO Eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin’den kritik uyarı

TALİBAN TAKİYYE YAPIYOR, BEDELİNİ KADINLAR ÖDEYECEK

Çetin, Taliban’ın takiyye yaptığının altını çizerek “Eskisi gibi değilim, yabancılar gitmesin, kadınlar çalışabilir, diyor. Taliban günün sonunda eskiye dönecek. Bu sürecin bedelini kadınlar, kızlar ödeyecek. 1996’dan 2002’ye kadar en büyük bedeli kadınlar ödedi. Görüşmelerimizde kadınlar bize bedel ödetmeyin, derlerdi. Aldığım bilgilere göre bazı yerlerde kızları alıp bizim askerlerle evleneceksiniz, demişler. Kötü örnekler görülmeye başlandı. Daha da olacak, zor bir dönem” diye konuştu.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...